Kamp Süresi

4 gün

Tarih

27 - 31 Ağustos 2021

Eğitmenler

4 eğitmen

Zeytincilik Atölyesi

Takdim

Zeytinin üretimini, kimyasını ve tarihini ele alacağımız farklı disiplinlerden eğitmenlerin katılacağı bu kampta zeytinciliğe başlamayı düşünenleri, yıllardır zeytincilikle uğraşanları ve güncel sürdürülebilir üretim yöntemlerini, farklı bakış açılarını ve konunun tarihini öğrenmek ve damak hassasiyetini geliştirmek isteyenleri zeytin üzerine uzmanlaşmış kişilerle bir araya getireceğiz. Teorik ve akademik derslerin yanında üretim tesislerini, zeytinlikleri ve zeytinyağı üretiminin ilk başladığı Klazomenai Antik Kentini gezeceğiz. Antik çağlarda yapılan zeytinyağlı yemekleri denediğimiz farklı üreticilerden zeytinyağlarını tattığımız atölyeler gerçekleştireceğiz. Kampımızı tarihi dokusu, mimari ile ünlü Şirince’deki bir zeytinlikte kurmaya başladığımız Arkhe Kampüsü’nde gerçekleştireceğiz. 

Eğitmenler ve Ders İçerikleri:

Ahmet Uhri | "Zeytin ve zeytinyağının kültür tarihindeki yeri, uygarlık yaratan bitkilerin ilki zeytin"
Aykut Uçar | "Kadim Üretim Havzaları, doğayla uyumlu tarımsal üretim teknikleri ve Kadim Üretim Havzaları'nda zeytin ormanları"
Elif Koparal | "MÖ 6. yüzyıla tarihlenen zeytinyağı işliği tanımlanabilen en eski zeytinyağı üretim tesisi Klazomenai kazıları ve Antik Çağ'da zeytinyağı üretimi"
Zeynep Delen | 
Zeytin neden özel bir ağaç, büyümek için nelere ihtiyacı var? Zeytinin yağı nasıl çıkarılıyor, yağın kalitesini belirlemek için kullanılan standartlar neler? Zeytinyağında kusur varsa tespit edebilir miyiz? Zeytin neden acıdır? Boğazımızı yakıp öksürten zeytinyağı neden çok pahalı oluyor? Zeytinyağı neden sağlıklıdır? Çevremizdeki zeytin ağaçlarının farkında mıyız, zeytincilerle beraber taşıdığımız kültürel mirası koruma ve geliştirme sorumluluğunun farkında mıyız, biz neler yapabiliriz?  
Zeytinlikte dolaşarak, zeytine dokunarak, yağını çıkararak, hayatını zeytinden kazanan insanlarla konuşarak gerçekleştireceğimiz bu modülde bu tür sorulardan başlayarak tartışacağız, sohbet edeceğiz. Basit deneyler yapacağız, zeytinyağı tadacağız, molekül modelleriyle oynayarak zeytinyağının başına gelen kimyasal olayları en basit şekilde görünür, anlaşılır kılmaya çalışacağız.

Program:

27 Ağustos günü kampüse varacağız ve akşam yemeği sonrası bir tanışma toplantısı yapacağız ilk oturumumuz 28 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00'da olacak. Cumartesi ve pazar günü Şirince'de dersler ve atölyeler olacak. 30 Ağustos Pazartesi günü Klazomenai Antik Kenti ve Köstem Zeytinyağı Müzesini gezeceğiz. 31 Ağustos günü kamptan ayrılacağız. 

Elif Koparal

2 programı var

Detaylar

Zeynep Delen

1 programı var

Detaylar

Ahmet Uhri

4 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Aykut Uçar

2 programı var

Detaylar

Arkhé Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.