Sosyoloji ve Göç Çalışmaları: Sığınmacılar, Kent-Kırsal Arası Göç Dinamikleri
1960'lardan 21. yüzyılın ilk yıllarına kadar, yaklaşık 50 yıl boyunca köylerde bohçalar toplanıp göç yoluna çıkıldığında varılacak yer kentlerdi.
Kimileri ülkedeki büyük şehirleri yenmek, kimileri dövizle maaş alıp biriktirdiğini memleketteki akrabalara göndermek için terk etti köyünü, kasabasını.
Son 10 yılda ise biriktirilen gazete kuponlarıyla alınanlar değil, en az dört haneli fiyatı olan valizler kentlerde hazırlanıp kırsala götürülüyor.
Öte yanda "Acaba nerede yaşasam?" sorusunu soracak halde olmayıp daha hayati sorunlarla cebelleştiği için sınırlara dayanan milyonlarca insan da ülkenin dört bir yanına sığınmaya çalışıyor.
Kırsala giden yolların şeritlerini genişleten ihtiyaçlar; bilhassa sınıfsal, kültürel, ekonomik dinamikler nedir?
Buralardan yolu geçen, buralara yerleşen, halen gelmekte olan sığınmacıların hali ne olacak?
Bu meselelerin üzerine düşünmenin ve tartışmanın fırsatını yaratacağımız derslerde özenle seçilen nitelikli verilerden faydalanacağız, akşam serinliğinde metin okumaları ve tartışmaları yapacağız, çevredeki köylere ve kasabalara (Şirince, Gökçealan, Selçuk, ve niceleri) giderek sahih köylülerle, yeni köylülerle, sığınmacılarla konuşacağız.
Göçün özneleri kimlerdir? Göç neden ve nasıl, nereden nereye gerçekleşebilir? Diaspora nedir? Kesişimsel toplumsal hareketler ve hak mücadeleleri ile göç nasıl ilişkilenir? Emek gücü ile göç olgusu hangi yönleriyle birlikte ele alınabilir?
Nihayetinde derslerin ve aktivitelerin getirdikleriyle bir rapor-çıktı hazırlayacağız.
Sosyolojiye, bilhassa göç sosyolojisine giriş mahiyetindeki bu programda yalnızca konuyu merak eden, bir entelektüel faaliyet olarak konuyla ilgilenen, akademide konuyu araştıran herkesi bu yaz kampüsümüzde ağırlamayı, birlikte öğrenmeyi ve tartışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Önemli Not: Fiyatlara günde 3 öğün yemek, konaklama ve dersler dahildir.
Arkhé Köyü
Şirince Köyünün eğitim vadisinde Sosyal ve Beşerî Bilimlere adanmış bağımsız bir akademik kampüs.
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde kabuğuna sığamadı ve yanda 13 dönüm bir zeytinliğe taşındı. Burada 80 kişinin birbirini rahatsız etmeden konaklayabileceği, çalışabileceği ve tartışabileceği akademik bir ortam inşa ediyoruz.
Arkaik çağ tiyatrolarını andıran bir amfimiz; üst katını yatakhane, alt katını kütüphane ve derslik olarak kullandığımız ana binamız; eski usul köy kahvelerini andıran bir yemekhanemiz hazır durumda. İnsanı kucaklayan bahçelerimiz, 150 adet zeytin ağacımız ve ufukta deniz manzarasına hâkim açık dersliğimiz var.
Hoca evlerimiz ve yel değirmenimizin inşaatına da bu yazdan sonra başlayacağız.
Kampüsün size sunacakları; başta mutlak huzur – göz alabildiğince doğa içinde, motor ve trafik gürültüsü yerine kuş ve cırcır böceği sesine uyanmanın verdiği olağanüstü his. Yanı sıra, Türkiye’nin kendi alanlarında en yetkin hocalarından alacağınız ufuk açıcı dersler ve bu dersleri takip eden sonsuz Sokratik tartışmalar.
Ve tabii karşılaşacağınız en çarpıcı manzara, yazını bir tatil beldesinde geçirmek yerine dağın başında fikir çarpıştıran heyecan verici gençler.
Şahsi Çadır | 1.450,00 TL |
Arkhe Çadır | 1.550,00 TL |
Koğuş (6-8 Kişilik) | 1.950,00 TL |
Yalnız Katılım (Şirince'de bir otel ile anlaşmak isterseniz) | 950,00 TL |