Kamp Süresi

6 gün

Tarih

14 - 20 Temmuz 2025

Eğitmenler

14 eğitmen

Geniş Açı: Kültürel Miras

Tarih

14-20 Temmuz 2025 (Giriş: 13 Temmuz, Çıkış: 20 Temmuz)

Genel Bilgi

Kimlik çayırları, bellek mağarası, tescil kayalıkları, turizm volkanı, evrensel miras kanyonu, müze lagünü… Kültürel mirasın bir haritası olsaydı nasıl görünürdü? Bu kampta bir hafta boyunca kültürel miras dünyasının paydaşları ile bir araya gelerek bu haritayı birlikte çizmeyi deneyeceğiz. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS), ICOMOS Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi (ICORP), Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Europa Nostra Türkiye, Kültürel Miras İçin Avrupa Öğrenci Topluluğu (ESACH), Pera Müzesi, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü (BIIA), Mirasın Kuşadası Hali, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) gibi çeşitli ölçeklerde kurum, kuruluş ve toplulukları yakından tanıma fırsatı bulacağız.

2022 yılında Geniş Açı: Arkeoloji kampı ile Anadolu arkeolojisin farklı dönemlerini tanıyıp arkeolojiyi çeper ve merkezi ile bir bütün olarak anladık. Şimdi ise kültürel mirasa farklı açılı lenslerle bakacağız. Bir hafta boyunca, ulusal ve uluslararası kuruluşların kültürel miras üzerindeki etkilerini inceleyecek, kültürel mirası savunmada bürokrasi ve sivil toplum arasındaki iş birliğini tartışacağız. Büyük çaplı altyapı projelerinde kültürel mirasın nasıl korunduğuna ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), Ekvator Prensipleri Finansman Kurumları (EPFK) gibi uluslararası finansörlerin projelere sunduğu yükümlülüklere dair bilgiler edineceğiz. Latmos Beşparmak Dağlarında sivil toplumun yıllardır devam eden koruma mücadelesini dinleyip, Pera Müzesi örneği üzerinden özel müzecilik ve koleksiyonlar konusunu ele alırken, Şirince’nin büyüleyici sokaklarında hep birlikte sözlü tarih haritası hazırlayarak hafızayı muhafaza üzerinde çalışacak, Pisidya Kültürel Miras Rotası belgesel gösterimi ve söyleşisi ile de kültürel miras rotalarının önemini keşfedeceğiz. Kamp boyunca edindiğimiz bilgilere ve deneyimlere dair gerçekleştireceğimiz kapanış oturumunda ise bilgi yarışması ve değerlendirmelerin ardından veda günümüzdeki sürdürülebilir turizm ve yerinde arkeoloji gözlemi yapacağımız Magnesia Antik Kenti ziyareti ile tüm bu öğrenme sürecini kalıcı bilgilere dönüştürerek programı noktalayacağız.

Geçmişin derinliklerine günümüzden örneklerle inip geleceğimizi tartışırken, kültürel mirasın tüm bu aktörleri ile buluşacağımız bir hafta geçirmek isteyen herkesi Şirince’ye bekliyoruz!

Amaç

Bu kamp, kültürel miras paydaşlarını dinleyerek gündemlerini, sorunlarını ve çözümlerini anlamanın yanında kültürel mirasın geçmişini, bugününü ve geleceğini tartışarak bilinç kazandırmayı ve alandaki öğrencilere, araştırmacılara ve profesyonellere kendilerini geliştirme ve önemli bağlar kurma fırsatları sunmayı amaçlamaktadır. 

Hedef Kitle

Kültürel miras alanında çalışanlar, öğrenciler, tüm toplum.

Kontenjan

40 kişi.

Eğitimciler

Evinç Doğan, Serhan Ada, Zeynep Gül Ünal, Namık Kemal Döleneken, Süleyman Burçak Çıkıkçı, Bahattin Sürücü, Müjde Töbekici, Engin Coşar, Yavuz Selim Güler, Işılay Gürsu, Elif Aydın, Zeynep Boz, Levent Tökün, Hanife Nurbahar Kurtlu, Asiye Mehtap Güngen.

Detaylı Program

(Sıralamada ve içerikte değişiklikler olabilir.)


Başvuru

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. İki üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. İki üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız bir aksilik oldu demektir, bir daha yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Organizatör

Levent Tökün, ltokun@ku.edu.tr
Nurbahar, Kurtlu, +90 545 425 95 68, hkurtlu15@ku.edu.tr

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için

Çiğdem Şahin, cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Evinç Doğan

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler Mimarlık
Detaylar

Serhan Ada

1 programı var

Sosyal Bilimler Mimarlık Arkeoloji
Detaylar

Zeynep Gül Ünal

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler Mimarlık Arkeoloji
Detaylar

Namık Kemal Döleneken

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler Mimarlık Arkeoloji
Detaylar

Süleyman Burçak Çıkıkçı

1 programı var

Sosyal Bilimler Mimarlık Arkeoloji
Detaylar

Bahattin Sürücü

1 programı var

Sosyal Bilimler Mimarlık Arkeoloji
Detaylar

Müjde Tönbekici

4 programı var

Detaylar

Engin Coşar

1 programı var

Sosyal Bilimler Mimarlık Arkeoloji
Detaylar

Yavuz Selim Güler

1 programı var

Sosyal Bilimler Arkeoloji
Detaylar

Işılay Gürsu

1 programı var

Sosyal Bilimler Arkeoloji
Detaylar

Elif Aydın

1 programı var

Sosyal Bilimler Mimarlık Arkeoloji
Detaylar

Zeynep Boz

2 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Levent Tökün

1 programı var

Sosyal Bilimler Arkeoloji Sanat
Detaylar

Hanife Nurbahar Kurtlu

5 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.