Kamp Süresi

7 gün

Tarih

20 - 27 Ağustos 2023

Eğitmenler

7 eğitmen

Zihin, Psikoloji ve Felsefe

Zihin, Psikoloji ve Felsefe Programı - Arkhe, CogIST

Eğitmenler
Ceyhan Temürcü (ODTÜ), Yağmur Denizhan (Boğaziçi Ü.), Haydar Oğuz Erdin (Sabancı Ü., Boğaziçi Ü.), Majid Beni (ODTÜ), Yunus Şahin (CogIST, Boğaziçi Ü.), İbrahim Ethem Deveci (CogIST, ODTÜ)

Tanıtım Metni
İnsanlık olarak zihni anlama çabamız bilim ve felsefe tarihi kadar eskidir. Buna karşın özellikle 19. Yüzyıldan itibaren çeşitli deneysel metotların gelişmesiyle psikoloji kendisini felsefeden ayırmaya başlayarak deneysel bir disiplin haline geldi. Bu kırılmayı nöronların ayrışık hücreler olduğu bulgusu, bu nöronların formel yöntemlerle modellenebileceği fikri, matematik ve fizikteki gelişmelerle birlikte Sibernetik Hareketi’nin ortaya çıkışı, Alan Turing ile birlikte bilgisayar ve yapay zeka kavramlarının gündeme gelişi, zihin bilimlerinden bilim insanlarının bu teknikleri kullanarak zihni anlamaya yönelmesi, bilişsel bilimin doğuşu, beyin görüntüleme tekniklerinin gelişmesi vs. gibi geçtiğimiz yüzyıla yayılan gelişmeler izledi.

Tabii ki tüm bu gelişmelerin kavga gürültü, fikir ayrılıkları ve uzun yıllara yayılan tartışmalar, farklı araştırma gelenekleri ve ekoller olmadan gerçekleşmesi mümkün değildi, diğer her bilim dalında olduğu gibi. Zihin derken ne kastediyorduk, zihin diye bir şey var mıydı, zihnin doğası neydi veya nasıldı, zihni en iyi hangi yöntemsel araçlarla inceleyebilirdik, incelemelere nereden başlamamız gerekiyordu, zihin bir bilgisayar mıydı yoksa değil miydi, insan zihni ile diğer canlıların zihni arasındaki fark neydi veya bir fark var mıydı gibi sorulara ve daha nicesine birbirinden başka yanıtlar veriliyordu.

CogIST ve Arkhe işbirliğinde 20-27 Ağustos tarihleri arasında Arkhe Şirince Kampüsü’nde düzenleyeceğimiz bu kampta Husserl’den Chomsky’ye, Turing’ten Ada Lovelace’e, Gibson’dan Friston’a tüm bu tartışmaları ele alacak, “Nasıl bir bilişsel bilim? Nasıl bir psikoloji? Nasıl bir nörobilim?” soruları eşliğinde zihne ve zihin bilimlerine nasıl yaklaşmak gerektiğini, çağdaş çalışmalar eşliğinde tartışacağız. 

CogIST
Bilişsel bilim etrafında faaliyet yürüten bağımsız bir oluşum. Hakkında daha fazla bilgi almak için www.cog-ist.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Program ile ilgili sorularınızı ise info.cogist@gmail.com adresinden veya Instagram ya da Twitter hesapları aracılığıyla iletebilirsiniz!

Kimler Katılmalı?
Kampımızın kapısı ilgili herkese açık. Bununla beraber özellikle psikoloji, nörobilim, felsefe, dilbilim, antropoloji, bilgisayar bilimi ve yapay zeka gibi alanlardan lisans veya yüksek lisans öğrencilerine öncelik verilebilir.

Katılacak yeni eğitmenler hakkında güncellemeler için etkinlik sayfasını takip etmeyi unutmayın!
Sorularınız için etkinlik koordinatörü Yunus Şahin'e myunus.s@hotmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Ceyhan Temürcü

1 programı var

Detaylar

Yağmur Denizhan

2 programı var

Detaylar

Haydar Oğuz Erdin

1 programı var

Detaylar

Majid Beni

1 programı var

Detaylar

Yunus Şahin

2 programı var

Sosyal Bilimler
Detaylar

Esra Mungan

1 programı var

Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.

Kendi çadırınız 4.400,00 TL
Arkhe çadırı (Yalnızca size) 4.700,00 TL
Yatakhane (6-8 kişilik) 5.700,00 TL
Konaklamasız 4.200,00 TL
Günübirlik katılım 1.800,00 TL

*Fiyatlara üç öğün yemek ve seçili konaklama dahildir. **Fiyatlar başvuruların açıldığı tarihten kapandığı tarihe kadar değişkenlikler gösterebilir.