Tarih
11 - 17 Ağustos (Giriş: 10 Ağustos, Çıkış: 17 Ağustos)
Genel Bilgi
Psikanaliz ve Sinema Kampı, katılımcılarına sanatı ve insan ruhunu yeni bir perspektiften inceleme fırsatı sunuyor. Kamp süresince, Nuri Bilge Ceylan’ın İklimler filminden Matilda’ya, Baby Reindeer dizisinden The Broken Circle Breakdown’a uzanan geniş bir seçki eşliğinde, psikanalitik kavramlar derinlemesine ele alınacak. Narsisizm, travma, aşk, cinsiyet, arzu, ödipalite, savunma mekanizmaları ve tekrarlama zorlantısı gibi konular hem Freud’cu hem de Lacan’cı perspektiften sinema ve psikanaliz çerçevesinden incelenecek. Ayrıca, psikanalizin sanat ve sinema ile ilişkisini keşfederken, filmler üzerinden bilinçdışı süreçleri nasıl okuyabileceğimizi tartışacağız.
Film gösterimleri, interaktif atölyeler, tartışma oturumları ve sosyal buluşmalarla zenginleşecek bu deneyimde, psikanaliz ve sinemanın kesişim noktasında yeni bakış açıları kazanacak ve anlatıları daha derinlemesine çözümleyebilme becerisi edineceksiniz.
Bu eşsiz deneyimde yerinizi almak için bize katılın!
İzleme Listesi:
· Matilda (1996)
· The Broken Circle Breakdown
· Babyreindeer (Dizi gösterimi yapılmayacaktır, bu nedenle katılımcıların diziyi önceden
izlemiş olmaları önerilir. Ancak, dizi tetikleyici sahneler ve zorlayıcı unsurlar
barındırabileceğinden izlemek zorunlu değildir. İzleyemeyen katılımcılar için dizi, seminer
sırasında anlatılacaktır.)
· Medea (1969)
· Cyrano de Bergerac (1990)
· Beau Is Afraid (2023)
Derslerin verimli bir şekilde takip edilebilmesi adına listede yer alan filmlerin önceden izlenmesi
gerekmektedir. Listedeki filmlerin gösterimi yapılmayacaktır.
AMAÇ
Kampın sonunda katılımcıların izledikleri film ve dizileri, psikanalitik bir bakış açısıyla yorumlayarak anlamlandırma becerisi kazanmaları hedeflenmektedir.
Hedef Kitle
Psikanaliz ve sinemayla ilgilenen tüm 18+ katılımcılar. Alan sınırlaması yoktur. Vaka paylaşımı yapılmayacaktır.
Kontenjan
30 katılımcı
Eğitmenler
Ebrar Sabak
Atakan Yorulmaz
Berhu Erdoğan
Özge Akıncı
Verilecek Dersler
Atakan Yorulmaz
Sinemanın Psikanalizle İşi Ne?
Psikanaliz konuşan varlığın (öznenin) ızdırabıyla, şikayetiyle, konumlanmasıyla, arzuyla ilişkili meselesiyle ilgilidir. Peki bir film, bir senaryo, bir karakter tam olarak bu kavramlara mı karşılık gelir ya da bir filmin, karakterin analizini yapmak mümkün müdür? Bu soruyu açmak ve muhtemel yanıtları aramak ve tartışmak için Sigmund Freud ve Jacques Lacan’a başvuracağız.
Psikanalizde Aşk, Filmlerde Aşk
Cinsiyetlenme, Cinsiyet, Suret
Günümüz Temsilleri: Klinik, Kültür, Sinema
Ebrar Sabak
· Haz İlkesinin Ötesinde; Baby Reindeer ve Tekrarlama Zorlantısı
Seminer kapsamında, travma, tekrarlama zorlantısı, ölüm dürtüsü ve karakterlerin kişilik örgütlenmeleri psikanalitik bir perspektiften ele alınacaktır. Freud’un “Haz İlkesinin Ötesinde” metni temel alınarak, travma sonrası ortaya çıkan tekrarlama zorlantısının bilinçdışı dinamikleri incelenecek ve ölüm dürtüsünün nasıl devreye girdiği tartışılacaktır.
Dizideki sahneler, karakterlerin erken dönem nesne ilişkileri çerçevesinde analiz edilecek; bireyin patolojik tekrarlama eğilimleri, bilinçdışı arzular ve savunma mekanizmaları üzerine yoğunlaşılacaktır.
Bu analizler ışığında, karakterlerin olası psikodinamik formülasyonları yapılacak ve dizinin sunduğu ilişkisel dinamikler, aktarım-karşıaktarım süreçleri bağlamında ele alınacaktır.
· · Mathilda (1996): Tümgüçlü çocuğun evreni
Mathilda’nın hikâyesi, yalnızca bir çocuğun erken dönem travmalarını değil, aynı zamanda anne, annesizlik, narsisizm, psikoz ve tümgüçlülük dinamiklerini gözler önüne seriyor. Bu seminerde, karakterlerin içsel dünyalarına nesne ilişkileri kuramı perspektifinden bakılacak ve Melanie Klein’ın “Haset ve Şükran” metni temel alınarak filmdeki savunma düzenekleri incelenecektir.
Özellikle tümgüçlülük, tümgüçlülük yanılsaması, bölme (splitting) ve idealizasyon/devalüasyon döngüleri, narsisistik yapılanma çerçevesinde ele alınarak tartışılacaktır. Matildanın dünyası, erken dönem nesne ilişkilerinin bireyin ruhsallığında nasıl bir iz bıraktığı üzerinden yorumlanacaktır.
· İklimler(2006): Bir Film Nasıl Okunur
Film gösteriminin ardından 90 dakikalık bir tartışma gerçekleştirilecektir. Bu seminer, bir filmi psikanalitik olarak okumanın ne anlama geldiğini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Gösterim sonrası yapılacak tartışmada, belirli sahneler psikanalitik kavramlar çerçevesinde ele alınacaktır.
Bu atölyede katılımcılar, bir filme psikanalitik perspektiften bakmayı deneyimleyecek ve çağrışımları serbest bırakabilecekleri bir alan bulacaklardır.
Özge Akıncı
Psikanaliz ve Sanat: Sinema ve Bilinçdışı Üzerine
Sanat, insanın içsel dünyasını, bilinçli ve bilinçdışı yanlarını ifade etmek için kullanılan en etkili araçlardan biri. Psikanaliz ise, bu içsel dünyayı anlamaya yönelik çok güçlü bir keşif yöntemi. Freud’un bilinçdışı, rüyalar ve bastırılmış arzular üzerine geliştirdiği teorileri, sanatçılar ve sinemacılar için derin bir ilham kaynağı, bunu biliyoruz. Sanat, bilinçdışının sembolik ifadelerine bir pencere açarken, sinema bu imgeleri ve bilinçdışını harekete geçiren güçlü birer görsel ve duygusal araç aslında. Peki, sanat ve psikanaliz bir araya geldiğinde, bilinçdışı süreçler sinemada nasıl temsil edilir? Bilinçdışı kavramı, sanat ve sinemada nasıl ve neden bir yer edinir? Bilinçdışının yaratıcı süreçteki rolünü ve semboller aracılığıyla sinemanın zihnimizde bıraktığı izleri tartışmak, bu bağlamda oldukça anlamlı.
Psikanaliz ve Sanat: Freud’un İzinde
Rüyanın Sesi: Sinema ve Bilinçdışının Sembolik Dili
Perdede Arzunun İzleri: Fantazmalar ve Sinema
Sinemanın Gölgesi: Karşı Aktarım ve Seyircinin Bilinçdışı
Berhu Erdoğan Uysal
· Güzelliğin Psikanalizi
Bu seminerde, çağımızın estetik ve güzellik anlayışının Byung-Chul Han’ın perspektifinden hareketle pürüzsüzlük, gençlik ve kusursuzluk takıntısına nasıl evrildiği psikanalitik açıdan ele alınacaktır. Öznenin eksiklik, kusurluluk ve acıyla baş etme biçimleri, Freud’un Haz İlkesi ve Ölüm Dürtüsü kuramları çerçevesinde incelenecek; bu bağlamda narsisizm ve ideal benlik gibi kavramlara değinilecektir.
· Çiftin Yası: The Broken Circle Breakdown filminin psikanalitik okuması
Ölümün yankısı, aşkın ölümle sınanması filmde derinlemesine işlenen bir konudur. Film ölüm karşısında farklı inançlara sahip bir çiftin yas biçimini ele almaktadır. Psikanalitik açıdan annelik, melankoli, inanç kavramları üzerinden filmin okuması yapılacaktır. Filmde oldukça yoğun şekilde işlenen müzik ve bilinçdışı ilişkisine ek olarak Elise karakterinin dövmeleri ve dövmelerin bilinçdışı ilişkisi ele alınacaktır.
· Modern Zamanlarda Aşık Olmak: Günümüz İlişkilerine Psikanalitik Perspektiften Bakmak
Bu seminerde, psikanalizin aşkı nasıl anlamlandırdığı ve günümüz romantizminin bu bakış açısından nasıl değerlendirilebileceği ele alınacaktır. Psikanalist Jacques-Alain Miller’ın “Aşk, kendinde olmayanı vermektir – hem de hiç talep etmeyen birine” sözü üzerinden, aşkın özündeki eksiklik ve özveri kavramları sorgulanacaktır. Günümüz romantizminin yoğun haz odaklı yapısı, ilişkilerde anlam ve bağ kurma biçimlerini nasıl dönüştürdü? Artık aşk ve ilişkilere dair söylemlerde ilişki kelimesinin bile giderek daha az yer bulduğu bir çağda, lovebombing, ghosting gibi kavramlar aşka dair ne ifade ediyor? Bu seminerde, bireylerin bağlanma, arzu ve hayal kırıklıkları psikanalitik bir perspektiften çeşitli film örnekleri ile incelenecektir. Odaklanılan yapım Before serisi olacaktır.
Detaylı Program
(Sıralamada ve içerikte değişiklikler olabilir)
Başvuru
Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. Üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. Üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız, bir aksilik oldu demektir, bir daha e-posta yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kabul edilmeniz durumunda kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.
Organizatör
Melin Sanal, psk.melinsanal@gmail.com
İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için
Firdevs Gül, firdevsgul@nesinkoyleri.org
Arkhé Kampüsü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.