Kamp Süresi

5 gün

Tarih

23 - 28 Haziran 2025

Eğitmenler

5 eğitmen

İnsanla Barışmak: Zihin, İnanç, Toplum ve Kozmos Üzerine Düşünsel Bir Kamp

Tarih

23-28 Haziran 2025 (Giriş: 22 Haziran, Çıkış: 28 Haziran) 

Genel Bilgi

Zihnimiz, dünyayı olduğu gibi mi algılar, yoksa kendi gerçekliğini mi üretir? İnanmak, yalnızca metafizik bir tercih değil; aynı zamanda evrimsel bir ihtiyaç değil midir? Peki, insan zihni bugün bildiğimiz hâline nasıl gelmiştir? Modern insanın kendisini, çevresini ve evreni anlama çabasında benlik, kültür ve inanç eksenlerinde bir yolculuğa çıkmak üzere bu kampı hazırladık. İnsan zihninin, rasyonalitenin ve inancın sınırlarını, toplumsal yapıların dönüşümünü ve kurduğumuz ilişkileri multidisipliner bir yaklaşımla sorguladığımız oturumları yürüyüşler, film gösterimi ve tartışma oturumu ile zenginleştireceğiz.

Birinci günde bilimsel paradigmaların değişimiyle birlikte evrenin doğası, nedensellik, ve kuantum gerçeklik üzerinden insanı yeniden konumlandırırken rasyonal düşünce ve davranışın sınırlarını arayacağız. İkinci günde çocukluktan yetişkinliğe, bireyden topluma uzanan bu tartışmada zihnin evrimi, duygular ve hafıza üzerine odaklanacağız. Üçüncü günde Ian Hodder’ın yaklaşımıyla, inancın biyolojik ve kültürel işlevlerini, zihinsel tatmini ve doğaüstü varlıklarla kurulan ilişkiyi tartışırken; dördüncü günde ise din antropolojisine giriş yapacak, animizm ve şamanizmden yola çıkarak Cook’un Hawai yolculuğundan Amazonlar’a uzanan tartışmalarla, farklı ontolojilerde inanmanın anlamını keşfedeceğiz. Beşinci günde devletin doğuşunu ve mülkiyetin kutsanmasını tartışarak programı tamamlayacağız. Avrupa tarihinden Amerindian toplumlarına, Wendat şeflerinden Zomia dağlılarına kadar geniş bir tarihsel perspektifte, medeniyetin dönüşümünü ve devletin toplumu nasıl kuşattığını ele alacağız. Tüm hafta boyunca soyut ve somut olanın iç içe geçişini hissedecek; kalıplar, karşılaşmalar ve dönüşümler üzerine odaklanarak zihniyetlerin birey, kurum ve dönemlerle etkileşimlerini analiz edeceğiz. 

Amaç

Kampın amacı modernitenin şekillendirdiği insan zihnini, onun algı, inanç ve bilgiyle kurduğu ilişkiyi çok disiplinli bir yaklaşımla çözümlemektir. Bilimsel rasyonalitenin, bireycilik fikrinin ve sekülerleşmenin yükselişiyle dönüşen zihinsel yapılar; artık yalnızca düşünsel değil, varoluşsal bir sorgulama alanı hâline gelmiştir. Bu kamp, modern insanın kendini ve evreni anlamlandırma biçimlerini tarihsel, kültürel ve biyolojik bağlamlarda yeniden düşünmek, zihniyet dönüşümlerini görünür kılmak için tasarlanmıştır.

Hedef Kitle

Felsefe, antropoloji, sosyoloji, ve psikolojiye ilgi duyan öğrenciler/araştırmacılar/çalışanlar, tüm toplum.

Kontenjan

40 katılımcı.

Eğitmenler/Konuşmacılar

Etyen Mahcupyan
Ian Hodder
Yıldız Özkılıç
Rabia Ebrar Akıncı
Yusufcan Demirkan

Detaylı Program

Başvuru

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. Üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. Üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız, bir aksilik oldu demektir, bir daha e-posta yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kabul edilmeniz durumunda kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Organizatörler

Hanife Nurbahar Kurtlu, hkurtlu15@ku.edu.tr
İletişim için: +90 545 425 95 68

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için;

Ceren Aydın, cerenaydin@nesinkoyleri.org

Etyen Mahççupyan

2 programı var

Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Detaylar

Ian Hodder

1 programı var

Detaylar

Yıldız Özkılıç

1 programı var

Detaylar

Rabia Ebrar Akıncı

1 programı var

Detaylar

Yusufcan Demirkan

1 programı var

Detaylar

Arkhé Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.