Kamp Süresi

5 gün

Tarih

29 Ağustos - 03 Eylül 2021

Eğitmenler

4 eğitmen

III. Antik Çağ Mutfak ve Tarım Atölyesi

III. Antik Çağ Mutfak ve Tarım Atölyesi

Bu atölyede tarladan mutfağa Antik Çağ yemek kültürünü öğreneceğiz.

Arkeolojik ve arkeobotanik izleri takip ederek tarih öncesi insanının yemek alışkanlıklarını deşifre edeceğiz. Antik Çağ kentlerini gezerken tarımsal geçmişlerini öğrenecek, festival yemeğinin ne anlama geldiğini sorgulayacağız.

Teorik derslerimizde Eski Doğu ve Batı uygarlıklarının beslenme alışkanlıklarını konuşup mutfaktaki moda ve tabularını irdeleyeceğiz. İşin uzmanlarıyla birlikte Antik Çağ’dan kalma tarifler pişireceğiz. Binlerce yıl öncesinden kalan koku ve tatları yeniden kurgulayıp deneyimleme şansını yakalayacağız. Eski Yunan symposionunun ana hatlarını konuşup ardından kendi symposionumuzu gerçekleştireceğiz.

Sorular sorular sorular…

Antik Çağ’da maskülen ve feminen yeme alışkanlıkları var mıydı? Sağlıklı beslenme fenomenleri nelerdi? Tabu besinleri var mıydı? İçtikleri şarap gerçekten kaliteli miydi? Zeytinyağı ne işe yarıyordu? ve daha fazla soruyu işin uzmanlarıyla konuşup cevaplandırmaya çalışacağız.

Ahmet Uhri

4 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Arsen Nişanyan

10 programı var

Detaylar

Müjde Tönbekici

3 programı var

Detaylar

Ali Güveloğlu

3 programı var

Detaylar

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.