Kamp Süresi

6 gün

Tarih

09 - 15 Temmuz 2023

Eğitmenler

7 eğitmen

Dil Bilimi Yaz Kampı

Dil bilimi Arkhé'ye geri dönüyor!
Geçmişte yaptığımız lezzetli dil bilimi programlarından aldığımız motivasyon ve birikim ile dil bilimi programlarına bu programla yeniden başlıyoruz. Bu, aynı zamanda, gelecekte de devam edecek dil bilimi programlarının ilki, ve belki Arkh‍é Dil Bilimi Topluluğunun ayak sesleri olacak.

Dil Bilimi Yaz Kampı

Bütün canlılar bir şekilde iletişim kuruyor. Dil de iletişim sistemlerinden birisi ve çokları tarafından insanın ayırt edici özelliği olarak görülüyor. Dil nedir, bütün dillerin müşterekleri nedir, dil nasıl bir iletişim aracıdır, diller nasıl değişir gibi kısacası dile ve dil kavramına yöneltebileceğimiz sorular bütünü kabaca dil bilimini oluşturuyor.

Alt dalları ve disiplinler arası dallarıyla devasa bir kapsayıcılığa sahip olan dil bilimi, beşerî ve sosyal bilimlerin asli alanlarından birisini oluşturuyor. Bu yaz giriş ve ileri seviyenin hoş bir harmanı olarak tasarlanan Dil Bilimi yaz kampında tarihî dil bilimi, Türk dil bilimi, morfoloji, leksikografi, etimoloji, semantik, işaret dili, sentaks gibi alanlara göz atacağız.

9-15 Temmuz 2023 arasında geliş ve ayrılış günleri hariç 5 gün sürecek Dil Bilimi yaz kampında konuşmacılarımızdan Cihan Başoğlu ile anlambilim (semantik) ve biçimsel anlambilim (formal semantik) hakkında; Gülnisa Cemali ile Çincenin özelliklerine dair; Marcel Erdal ile Eski Türkçe, Türk dillerinin gramer, söz varlığı gibi açılardan mukayesesine dair; Sevan Nişanyan ile online olarak Türkçenin tarihi, etimoloji, sözlükçülük, sözlükbilim ve Nişanyan Sözlük: Çağdaş Türkçenin Etimolojisi kitabı ekseninde; Hrach Martirosyan ile online olarak Ermenicenin Hint-Avrupa kökenleri, tarihsel gelişimi ve Ön Ermenicenin anavatanı hakkında; Hasan Dikyuva ile Türk İşaret Dili hakkında; Murat Özgen ile sentaksa (sözdizimi) dair uzun uzadıya tartışmalar yürüteceğiz.

Program

9 Temmuz Pazar kampüse varış ve 15 Temmuz Cumartesi kampüsten ayrılış günleri hariç 5 gün öğleden önce ve sonra olmak üzere üçer saatlik bloklar halinde 30 saatten oluşan 10 oturum düzenleyeceğiz. Günün arta kalan kısımlarını oturumların içeriğini yahut belirlediğimiz konuları tartışarak geçirebiliriz. Ayrıca 3. günün öğleden sonrasını Selçuk'taki Efes Müzesi, Aziz Yuhanna Bazilikası, Selçuk Kalesi ve İsa Bey Camii gibi tarihî yerleri gezmeye ayırabiliriz.

Program

1. Gün

2. Gün

3. Gün

4. Gün

5. Gün

10.00-13.00

Hasan Dikyuva

Gulinisha Jiamali — Marcel Erdal

Cihan Başoğlu

Cihan Başoğlu

Marcel Erdal — Gulinisha Jiamali

16.00-19.00

Hasan Dikyuva

Hrach Martirosyan

Gezi

Marcel Erdal

Sevan Nişanyan

 

NOT: Online olarak gerçekleştirilen derslerin kaydı aşağıdaki linkte bulunabilir:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLTaKyv0RfHlGXtBq8XdRi2tGfWXc6Vjlh

Cihan Başoğlu

1 programı var

Sosyal Bilimler
Detaylar

Marcel Erdal

2 programı var

Sosyal Bilimler
Detaylar

Sevan Nişanyan

1 programı var

Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Felsefe Tarih Edebiyat Mimarlık
Detaylar

Gulinisha Jiamali

1 programı var

Edebiyat Sosyal Bilimler
Detaylar

Hrach Martirosyan

1 programı var

Sosyal Bilimler Tarih
Detaylar

Hasan Dikyuva

1 programı var

Sosyal Bilimler
Detaylar

Murat Özgen

1 programı var

Sosyal Bilimler
Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.

Kendi çadırınız 3.900,00 TL
Arkhe çadırı (Yalnızca size) 4.200,00 TL
Yatakhane (6-8 kişilik) 5.200,00 TL
Konaklamasız 3.700,00 TL
Günübirlik katılım 1.600,00 TL