Kamp Süresi

5 gün

Tarih

30 Haziran - 05 Temmuz 2025

Eğitmenler

2 eğitmen

Bizi İnsan Yapan ve Canavara Dönüştüren Nedir?

Tarih

30 Haziran - 5 Temmuz 2025. (Giriş: 29 Haziran, Çıkış: 5 Temmuz 2025'dir.)

Genel Bilgi

Bizi insan yapan ve sonra canavara dönüştüren nedir? Arkeolojik, evrimsel ve bilişsel bir bakış açısıyla, bu soruya cevaplar aradığımız 6 günlük derinlemesine bir arkeoloji kampına davetlisiniz. İnsan denen canlının gizemli uzak geçmişini ele aldığımız bu kampta, hominin türünün evriminden sembolik davranışların doğuşuna, savaşın ve vahşiliğin tarihinden insanlığın umut veren evrimsel boyutlarına kadar birçok konuyu ele alacağız. Arkeolojik bulgular ışığında, insanlık tarihinin en derin sırlarına bir adım daha yaklaşacağız.

Program boyunca, kıymetli arkeolog hocalarımız Thomas Zimmermann ve Süheyla Gedik-Zimmermann tarafından sunulacak derslerde insanlık tarihini yalnızca teorik değil somut verilere dayalı bir şekilde keşfedeceğiz. Arkeolojik kazılar ve fosil buluntularının insan evrimindeki kritik anları nasıl aydınlattığını görecek, geçmişin izlerini modern bilimle nasıl buluşturabileceğimizi sorgulayacağız. Savaşın ve vahşiliğin antropolojik geçmişini arkeolojik buluntularla inceleyerek, insanın evrimindeki karanlık ve aydınlık yönleri gözler önüne sereceğiz.

Evrimsel psikoloji, insan davranışları ve kültürel kökenler üzerine yapılan bu derinlemesine analizler, insanlığın hem geçmişini hem de geleceğini anlamamıza yardım edecek. Arkeolojik bir keşif ve insan olmanın anlamına dair içsel bir yolculuk yaşayacağımız bu kampa katılarak insanlık tarihinin bilinmeyenlerini keşfetmeye ve insanın evrim yolculuğuna yeni bir bakış açısı edinmeye davetlisiniz!

Hedef Kitle

İlgilenen tüm yetişkinler.

Kontenjan

40 Katılımcı.

Eğitimciler

Thomas Zimmermann 

Süheyla Gedik-Zimmermann 

Detaylı Program 

I. Gün: Nereden Geldik ve Neden (Hala) Buradayız?
Hominin türünün oluşumu ve evrimsel gelişimi (2 ders)
*Akşam günbatımı kayalıkları yürüyüşü

II. Gün: İnsan Dediğimiz Hominin Türünün Özellikleri: Biz insan yapan nedir? Ne olduk? Nereye gidiyoruz? (2 ders)

III. Gün: Var Olmayan Varlıklara Şekil Vermek: Davranışsal çağdaş Homo sapiens’in maceralı ve felaket dolu oluşumu (2 ders)
*Akşam film gösterimi

IV. Gün: Homo Bellicosus – Savaş ve Vahşetin Derin Antropolojik Tarihi: Bizi canavara dönüştüren savaşın ve vahşiliğin kökenleri (2 ders)

V. Gün: Homo Catellus – Davranışsal Çağdaş İnsan Evriminin Başka, Olumlu ve Umut Verici Bir Boyutu. İnsan evriminde umutlu bir dönüşüm: İyiye doğru evrim (2 ders)

VI. Gün: Efes Gezisi

Başvuru

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. İki üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. İki üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız bir aksilik oldu demektir, bir daha yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Organizatör

Hanife Nurbahar Kurtlu, hkurtlu15@ku.edu.tr 

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için;
Ceren Aydın, cerenaydin@nesinkoyleri.org

Thomas Zimmermann

3 programı var

Arkeoloji

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent Doktor Öğretim Üyesi

Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.