Kamp Süresi

7 gün

Tarih

23 - 30 Temmuz 2022

Eğitmenler

5 eğitmen

Arkeoloji Yaz Okulu

Arkeoloji: İnsan ve Çevre

İnsanın kültürel izlerinin peşine düşeceğimiz bu yolculukta ilk durak iklim; buzullar, küresel ısınma ve insan ilişkilerini Antroposen Çağ’a kadar taşıyacağız. İkinci durakta, iki ayak üzerine dikelen insanın iklime verdiği tepkilerin zamanla nasıl yerleşik yaşama dönüştüğünü konuşacağız. Üçüncü durağımız ise insanlığın değişmez problemi olan “Boğaz Derdi”; 1milyon yıl, beş aşama, aynı sonuç. Dördüncü durağımıza giderken uzak yol boyunca köyden-kente, erkten-krala uzanan uygarlığın gelişimini tartışıp, nihayetinde cumhuriyetten imparatorluğa dönüşen Roma’nın ancak barış ile sağlanabilecek küresel etkisini, taş ustaları ve sanat üzerinden yorumlayarak noktalayacağız. Beşinci ve son durağımız ise, Küçük Menderes havzasının farklı idareler altında, istendiğinde nasıl da zenginlik kaynağı olabileceğini materyal kültür eşliğinde sunacağız. Kısacası; arkeolojik veriler rehberliğinde, iklim ve çevreyle uyumlu, kendi kapasitesinin farkında, barışa inanan ve bilimsel yöntemleri kullanan toplumların, varlıklı, sağlıklı ve mutlu nesiller yaratacağını konuşmaya hepinizi bekliyoruz.

İşlenecek Ders Başlıkları ve Eğitmenler

1-    İklimsel Değişimlerin Arkeolojisi – Ahmet Uhri

2-    Başlangıcından Neolitik Çağa: İklimin İnsan Yaşamına Etkisi – Selim Martin

3-    Çevre, İnsan ve Boğaz Derdi – Mert Hüseyin Doğan

4-    Roma İmparatorluk Devrinde İnsan, Ticaret, Materyal ve Sanat – Fatih Hakan Kaya

5-    Küçük Menderes Havzası: Taşranın Üç Altın Çağı – Ali Özkan

Dersler hakkında daha detaylı bilgiye erişmek ve okuma listelerini görmek için tıklayın.

 

Bu programa kimler katılabilir?:

  • İklim ve sürdürülebilirlik konularına ilgi duyanlar,

  • Çevre-insan bağlamını incelemek, analiz etmek isteyenler,

  • Tarşh boyunca insanın çevre ile olan direkt veya dolaylı etkileşimine şahit olmak isteyen herkes bu programa katılabilir.

 

Program Notları

Giriş 23 Temmuz Cumartesi. Pazar sabahı ilk dersimiz ile programa start veriyoruz. Hafta boyunca en az beş gün ders işleyeceğiz, bir gün ise hocalarımız ve sizle ortak kararlaştıracağımız arkeolojik bir alana gezi düzenleyeceğiz. Dersler, sabah üç, akşam üç saat olmak üzere her gün iki oturum şeklinde işlenecek. İsteğe göre gece oturumları da koyabiliriz.

Program ücretine hafta boyunca tüm dersler, konaklama ve günde üç öğün yemek dahildir. Gezi için cüzi bir minibüs ücreti talep edebiliriz.

 

 

 

Ahmet Uhri

4 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Selim Martin

1 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Mert Hüseyin Doğan

1 programı var

Arkeoloji Sinema
Detaylar

Ali Özkan

1 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Arkhé Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.

Günü Birlik Katılım 450,00 TL
Yalnız Katılım (Şirince'de bir otel ile anlaşmak isterseniz.) 1.250,00 TL
Koğuş (6-8 Kişilik) 2.450,00 TL
Arkhe Çadırı 1.850,00 TL
Şahsi Çadır 1.750,00 TL