Kamp Süresi

6 gün

Tarih

06 - 12 Temmuz 2025

Eğitmenler

7 eğitmen

Antik Mısır Kampı

Tarih

7 Temmuz - 12 Temmuz 2025 (Giriş: 6 Temmuz, Çıkış: 12 Temmuz)

Genel Bilgi

16. ve 19. yüzyıllar arasında Avrupa’da, mumya parçalarının toz haline getirilerek birçok hastalığın tedavisinde ilaç olarak kullanıldığını duymuş muydunuz? Peki Shakespeare’in “Othello” oyununda, Desdemona’ya Mısır’dan gelen mumya tozu içeren büyülü mendil konusu neydi? Antik Mısırlıların geliştirdiği hiyeroglif sistemi, Mezopotamya çivi yazısı veya Fenike alfabesiyle nasıl bir etkileşim içindeydi? Rosetta Taşı’nın çözülmesi, dilbilim açısından neden büyük bir devrimdi ve Champollion’un filolojik yöntemleri nelerdi? Veya, Tutankhamun’un bir Fransa pasaportuna sahip olduğunu, x-ray analizlerinde vücuduna koka yaprakları doldurulduğunun ortaya çıktığını biliyor muydunuz?

Mısır uygarlığına ilgi duyan, piramitleri uzaylıların yaptığına da inanmayan ve ayakları yere basan bilgiler edinmek isteyen herkes için bir kamp hazırladık! Antik Mısır’a dair arkeoloji, sanat tarihi, filoloji ve eski çağ tarihi dersleri ve atölyelerle donatmış olduğumuz bu programda, Antik Mısır medeniyetini farklı yönleriyle keşfedeceğiz. Bu büyüleyici mirasa yakından baktığımız bir haftalık kamp boyunca, Antik Mısır’ın Erken Krallık Dönemi’nden başlayarak Yeni Krallık Dönemi’ne kadar tarihini, hiyeroglifleri, Antik Mısır dinini, mumyalama ritüellerini, sanatını ve mimarisini dinleyeceğiz, konuşacağız.

Gündüzleri Antik Mısır’da bilim ve teknoloji, Ölüler Kitabı ve Antik Mısır mitolojisi, bir zooarkeologun gözünden hayvan mumyaları ve mumyalama teknikleri ve çok daha fazlası hakkında dersler dinleyip, akşamları da Uşabti heykelcik ve mumya yapım atölyesi gibi uygulamalı etkinlikler gerçekleştireceğiz. Astronomi ve mühendislik konularına da odaklanacağımız programımızda Antik Mısırlılar, devasa taş blokları kaldırmak ve taşımak için hangi mühendislik prensiplerini kullandığını, geliştirdikleri Nilometre ile su seviyelerini ölçerek ekonomik ve tarımsal planlamada neler yaptıklarını öğreneceğiz. Ardından Büyük İskender, Kleopatra, Helenistik Mısır ve Roma yönetimi dönemindeki Mısır’ı dinledikten sonra 19. yüzyıl İstanbul'unda Neo-Mısır (Egyptian Revival) üslubunun mimariye etkileri üzerine bir oturumla kampımızın derslerini tamamlayacağız.

Kampın son gününde gerçekleştirilecek Efes Antik Kenti ve Selçuk Efes Müzesi gezileriyle, Antik Mısır ile Akdeniz medeniyetleri arasındaki kültürel etkileşimleri yerinde gözlemleyeceğiz. Antik Mısır’ı bilimsel bir perspektiften yakalamak isteyen herkes için eşsiz bir deneyim olacak bu kampa davetlisiniz!

Amaç

Antik Mısır’ı farklı disiplinleri ile geniş bir açıdan ele alabilmek; teorik ders, gezi ve atölyeler ile pekiştirerek öğrenebilmek ana hedefimizdir. Bunu davet ettiğimiz eskiçağ tarihçisi, filolog, zooarkeolog, sanat tarihçisi ve gezi rehberi eğitmenlerimiz ile sağlamayı planlıyoruz.

Hedef Kitle

Tarih, Eskiçağ Tarihi, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Antropoloji bölümlerinde okuyan 18 yaş üstü öğrenciler; Antik Mısır’a meraklı olan yetişkinler.

Kontenjan

25 katılımcı.

Eğitmenler/Konuşmacılar

Prof. Dr. Erkan Konyar

Öğr. Gör. Dr. Özlem Sarıtaş

Dr. Öğr. Üyesi Müjde Dila Gümüş

Mustafa Bilgin

İlayda Barış

Doktorant Av. Ali Oğuz Bozkurt

Ferah Bahar Şentürk

Detaylı Program

(sıralamada ve içerikte değişiklikler olabilir) 

Başvuru

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. Üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. Üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız, bir aksilik oldu demektir, bir daha e-posta yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kabul edilmeniz durumunda kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Organizatörler

Ferah Bahar Şentürk, ferahbaharsenturk@gmail.com 
Hanife Nurbahar Kurtlu, nurbahar.kurtlu@1915canakkale.com 

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için;

Ceren Aydın, cerenaydin@nesinkoyleri.org

Erkan Konyar

1 programı var

Detaylar

Özlem Sarıtaş

1 programı var

Detaylar

Müjde Dila Gümüş

1 programı var

Detaylar

Mustafa Bilgin

1 programı var

Detaylar

İlayda Barış

1 programı var

Detaylar

Ali Oğuz Bozkurt

1 programı var

Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.