Arkhe’de neler oluyor?

Sevgili Arkhé dostları,

Heyecan verici bir gelişmeyle karşınızdayız. Hatırlamayanlar ve bilmeyenler için önce kısaca kendimizi tanıtalım. Arkhé, 2015’ten bu yana beraber çalışan bir öğrenci grubu. 15 kişilik bir gönüllü ekip olarak, 5 yıldır Şirince’de akademik yaz okulları düzenliyoruz.

Arkhé, şimdiye kadar 35 yaz okulu düzenledi. Bu yaz okullarında toplamda sekiz yüz öğrenci, iki yüz hoca ağırladı. İmkanların yettiği ölçüde, ders kayıtları, podcastler ve yazılarla derslerden aldıklarımızı kamuoyuna sunmaya çalıştık, çalışmaktayız. Bu işe kolları sıvayalı beri biz de büyüdük, başlangıçta lisede, üniversitede olan bizler, bugün yükseklisans mezunları ve doktora öğrencileriyiz. 

Yaptığımız bunca yaz okulundan sonra kabuğumuza sığamadık, ve bir zeytinlik aldık. Şirince’de nefes kesici bir manzaraya nazır bu alanda bir kampüs meydana getirmek istiyoruz. Küçük ve sevimli bahçelerle, sarmaşıklarla gizlenmiş çalışma köşeleriyle bezemeyi hayal ettiğimiz bu alanı öğrencilerimizin, hocalarımızın, yani hepimizin sahipleneceği bir yer haline getirmek dileğimiz.

2015 yılında ilk yaz programımızı düzenlediğimizde yaptığımız işin nereye varacağını pek de kestiremiyorduk. Önceki yıllarda Nesin Matematik Köyü’nde katıldığımız programlardan oldukça etkilenmiştik ve resmi eğitim sistemine bir alternatif üretmek istiyorduk. Fakat tam olarak ne yapmak istiyorduk? Bizim de pek bir fikrimiz yoktu. Bizler programlarda tanıştığımız insanlarla sohbet etmeyi sevdik, derslerin açtığı yeni ufuklarda sörf ettik. Bu motivasyonlarla 2015’ten beri her yaz kadromuzu genişleterek, kampüsü ve konuları değiştirerek yaz programlar düzenlemeye devam ettik. Geçtiğimiz yaz itibariyle Tiyatro Medresesi’nde ve Nesin Matematik Köyü’nde 15 program yaptıktan sonra büyüyen bu hareketin bir potansiyeli olduğuna olan inancımız iyice arttı. Geriye dönüp baktığımızda, beş sene içerisinde 35 program, 200’e yakın üniversite hocası ve 800’den fazla öğrenciyle yolumuzun kesişti. Türkiye’de aynı dili konuşan ve normal şartlarda görüşemeyecek binlerce insanı bir araya getirmiştik!

Her ne kadar insanların bir araya gelebileceği sosyal ortamı yaratmak gurur duyduğumuz bir başarımız olsa da büyük bir potansiyeli boşa harcadığımızı hissediyorduk. Kamplarımıza gelen katılımcılar Türkiye’nin entellektüel kaygıları olan kesimini temsil ediyordu; geleceğin avukatları, profesörleri, siyasetçileri, ve sanatçılarıyla gece gündüz aynı yaşam alanını paylaşıyorduk. Fakat her yazın sonunda olduğu gibi araya soğuk bir kış giriyor, insanlar günlük hayatlarının akışında birbirinden kopuyordu. İstanbul’da bazı etkinlikler gerçekleştirsek de birçok kişide Arkhe akıllarının bir köşesinde köşesinde ara ara kulaklarına çalınan hoş bir seda olarak kalıyordu. Arkhe Projesinin üstlenmeye çalıştığı proje misyonunu yerine getirmek ve katılımcılarımızı entelektüel üretim amacı çevresinde birleştirip değerli işler ortaya koyabilmek için bir atılım yapmamız gerekiyordu. 

Yazın sonuna doğru önümüze büyük bir şans çıktı. Matematik Köyünün ve Tiyatro Medresesi’nin faaliyet gösterdiği Türkiye’nin rönesansının yaşandığı Kayserkaya’da satılık bir zeytinlik arazi olduğunun haberinini aldık. Araziyi gezdikçe zeytinliklerin arasında derslikler, yaşam alanları, yatakhaneler hayal etmeye başladık. Büyük bir heyecanla Şirince’de buluşup Şirince’nin yerlilerinden Şeytan Mehmet ile pazarlığa oturduk ve borçla harçla zeytinliği satın aldık! Artık elimizde hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz, yılın her anında entellektüel etkileşim ve üretim için kullanılabileceğimi bir üssümüz var! Buraya neler yapılmaz ki? Onlarca kişiyi sığdırabileceğimiz derslikler, sarmaşıklarla çevrili koğuşlar yapılabilir, arazinin eğiminin içerisine yedirilmiş Agora’lar yaratılabilir, patikalar döşenebilir, süs havuzları ve palmiyelerin arasında kaçamak noktaları yapılabilir… Sizlerin de yardımıyla Arkhe zeytinliğini sohbetlere, kahkahalara, projelere boğmak istiyoruz. Vizyonumuzu ve bu arazide yükselecek yapıları sizlerle, hep birlikte belirlemek istiyoruz.

Arkhe Projesi adına önemli bir yol ayrımına geldiğimiz bu günlerde Arkhe kampüsünü önümüzdeki yaz programlarına hazırlamak için elimizde hiç birikimimiz kalmadı. Tabi bizler ek işlerle, başvurduğumuz fonlarla Arkhe adına gelir yaratmaya çalışıyoruz fakat topladığımız para şimdilik borçlarımızı dahi ödeyebilmiş değil. Hal böyle olunca biz de Arkhe arazisinin nimetlerinden yararlanalım dedik ve ellerimizle toplayarak ürettiğimiz soğuk sıkım zeytinleri sizlerin beğenisine sunmaya karar verdik. Piyasada bulunan yağların üstünde bir kalitede çok özel bir zeytin yağı sunuyoruz. Hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanılmayan Memecik ve Delice türü zeytinlerden 0.5 asit değerine sahip nefaset dolu bir yağ elde ettik. Soğuk sıkım olmasının yanı sıra bu zeytin yağı inşaat yapabiliyor! 

Bu zeytinyağını da bugün sizlerin beğenisine sunuyoruz. Yıllardır vaktimizi, emeğimizi ve paramızı Arkhe’ye yatırdığımız gibi, bu zeytinyağının geliri de tamamiyle Arkhe’ye gidecek. Kampüs gelişimini belgeleyen blog gönderileriyle de sizi haberdar edeceğiz. Bu desteklerinizle, Türkiye’nin her köşesinden gelen yüzlerce öğrenci sizin yardımlarınızla inşa olmuş dersliklerde tartışacak, öğrenecek, ve üretecek. Umuyoruz bu hayal, bizi heyecanlandırdığı kadar sizi de heyecana gark ediyordur.

Bahsi geçen zeytinyağı işte bu. Sıkımı olabilecek en yüksek kalitede yapıldı. Dahası var, zeytinyağının her şişesi Arkhe’nin kampüsü için bir adım anlamına geliyor. Şimdiye kadar bizi destekleyen herkese müteşekkiriz. Bizi bu büyük adımı atarken de yalnız bırakmayın! 

Alan almayan herkese çok teşekkür ederiz. Şimdiye dek sizin ilginiz ve desteğinizle buralara geldik, ve umuyoruz yüzünüzü kara çıkarmadık. Yine böyle devam etmeye çaba gösteriyoruz.

Hepinize çok selam,

Arkhe ekibi