Kamp Süresi

6 gün

Tarih

30 Haziran - 06 Temmuz 2024

Eğitmenler

5 eğitmen

Şifalandıran Anadolu Şifalanan Tarih

(Arkhe'ye geliş 30 Haziran, Arkhe'den ayrılış 6 Temmuz.)

Şirince’nin sakin doğasında herkesi şifalanmaya ve tarihi şifalandırmaya çağırıyoruz!

Hastalık, ölüm ve şifa tarihinde, unutulmuş ve göz ardı edilmiş hikayeleri yeniden gün ışığına çıkarmak için bin yıllardır şifa dağıtan bir coğrafyanın kalbine, Şirince’ye gidiyoruz. Ardından, tarihi şifalandırmak için kadim tıp bilgisine, meşhur hekim Efesli Rufus’a, tıp tanrısı Asklepios’a doğru yola çıkıyoruz.

Bu yolculukta; Anadolu’daki sağlık, hastalık ve ölüm konularını ve kadim şifacılık geleneklerini, hem teorik hem de uygulamalı şekilde ele alacağız. Hastalık, ölüm ve şifa konularına yönelik arkeoloji, antropoloji ve tarih alanlarında kullanılan farklı yaklaşım ve yöntemleri tartışacağız. Bu kavramların kullanımını, tarih boyunca değişimini ve hayatımızdaki yerini ele alacağız. 

Kadim tıp bilgisi ve bilgelerine ev sahipliği yapmış Anadolu’nun önemli şifa merkezlerinden biri olan Asklepion’u tanıyacağız. Efes arkeolojik kazı alanında zoo-arkeoloji ve bio-arkeoloji yöntemlerinin bilgisinden faydalanarak teorik bilgilerimizi pratik deneyimlerle pekiştireceğiz. 

Şirince’nin tepelerinden şifalı bitkiler toplayacak, bunları kullanarak eski tıp kitaplarındaki ilaç tariflerini hep birlikte yapmayı deneyeceğiz. Geleneksel şifa yöntemlerini kullanarak deneysel atölye çalışmaları yapacağız ve bunların günümüzle kurduğu ilişkiyi çeşitli sorular sorarak tartışacağız.

  • Hasta, şifa, teşhis, tedavi, tıp, tabib, hekim gibi kavramların kökenleri nedir ve bunların anlamları zaman içinde nasıl değişti?

  • Şifa hayatın neresinde duruyor?

  • Hastalığın vücudumuzda bir coğrafyası var mıdır?

  • Şifanın zamanı, zamanın şifası var mıdır?

  • Şifa-maneviyat ilişkisi çağlar boyunca değişti mi? Ya da nasıl değişti?

Şifalandıran Anadolu, Şifalanan Tarih kampı, “The SHIFA-ANA Project: Healing Histories of Death and Disease in Anatolia” projesinin ilk ayaklarından biri. SHIFA-ANA projesinin ilk laboratuvarında buluşmak için herkesi Şirince’ye bekliyoruz. 

Anadolu’nun kadim bilgilerine ve tarihine ilgi duyan herkese açıktır.

Eğitmenler:

Nükhet Varlık (Rutgers University)

Fatih Artvinli (Acıbadem Üniversitesi)

Vedat Onar (Cerrahpaşa Üniversitesi)

Mine Erşen (VeraVia Şifa Akademisi)

İbrahim Ertaş (Şifa Baharat ve Aktar)

Organizatör:

Akarsu Demirkol

shifaana.project@rutgers.edu

https://sites.rutgers.edu/shifa-ana/

 

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için:

Barbara Bakırcıoğlu, barbarabakircioglu@nesinkoyleri.org

 

Nükhet Varlık

3 programı var

Detaylar

Mine Erşen

1 programı var

Detaylar

Fatih Artvinli

1 programı var

Detaylar

Vedat Onar

1 programı var

Detaylar

İbrahim Ertaş

1 programı var

Detaylar

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.