Kamp Süresi

5 gün

Tarih

01 - 06 Ağustos 2020

Eğitmenler

3 eğitmen

Psikanaliz Yaz Okulu

Psikanaliz düşünce sahnesine çıktığı andan itibaren yoğun bir ilginin nesnesi haline gelmiştir. Gerek felsefe, sosyoloji, antropoloji, edebiyat ve hatta teoloji gibi alan dışı itirazlara, gerekse psikolojinin içinden yükselen muhalif seslere rağmen bu ilgi bugün halen sürmektedir. Psikanalizin bu denli çeşitli eleştiri odağını kendi üzerinde toplayabilmesinin gerisinde geleneğin tezlerinin kapsamının genişliği ve derinliği yatmaktadır. Biz de bu kampta okulun temel figürleri olan Freud ve Lacan’ın temel kavramlarının yanı sıra, psikanalitik tezlerin söz gelimi feminizm gibi diğer alanlara olan etkilerini; psikanalizin bugün güncelliğini hangi bakımlardan koruduğunu ve örneğin Deleuze gibi muarızların psikanalitik geleneğe yönelttiği eleştirileri zamanın bir başka aktığı Şirince’de tartışmak istiyoruz.

Eğitmenler:

Dr. Öğr. Üyesi Ceylin Özcan

Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Paul Valéry Üniversitesi’nden mansiyon alarak klinik psikolog ünvanıyla mezun olan Ceylin Özcan, 2015 yılında Paris Diderot Sorbonne Üniversite’si “Psikanaliz, Psikopatoloji ve Tıp Araştırmaları” alanında en yüksek dereceyle doktor oldu. Surp Pırgiç Hastanesi, Merdiven Psikiyatri başta olmak üzere psikiyatri kliniklerinde bireysel yetişkin psikoterapisi, grup psikoterapileri, projektif test uygulamaları ve sanat atölyelerinde rehabilitasyon alanlarında klinisyen olarak çalışmıştır. İstanbul Arel üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyeliğini ve lisansustu egitim koordinatorlugunu takiben 2019’dan itibaren Paris Üniversitesi Psikanaliz Çalışmaları Departman’ında doktora sonrası araştırmacı öğretim görevlisidir. İstanbul ve Paris’te psikanalist ve süpervizör olarak psikozlar, psikopatolojide kaygı, cinsiyetlenme ve toplumsal bağ alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.

  • Haz ilkesinin ötesinde: Jouissance (Zevk) nedir? 
  • Gerçekle baş etmeyi bilmek 

Psikanalizde arzu, düşlem ve dürtü gibi temel kavramların güncel okumalarını ve bilinç dışına ilişkin yaklaşımımızı nasıl değiştirdiğini Ceylin Özcan tarafından gerçekleştirelecek oturumlarda tartışmaya açılacak.

Dr. Öğr. Üyesi Hakan Atay

Hakan Atay, ODTÜ Felsefe mezunu. Yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı bölümünde tamamladı. Doktora derecesini Binghamton Üniversitesi (SUNY) Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden aldı. Binghamton, Gaziantep ve Mersin Üniversitelerinde çağdaş felsefe ve edebiyat dersleri verdi. İçlerinde Peter Brooks’un da bulunduğu yazarlardan çeviriler yaptı. Cafer Çelebi, Vüs’at O. Bener, Henry James, Stéphane Mallarmé, Fernando Pessoa gibi şair ve yazarlarla birlikte Alain Badiou, Gilles Deleuze, Graham Harman, Quentin Meillassoux gibi felsefeciler üzerine de yazılar yazdı. Halen Mersin Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde çalışıyor.

İçimiz Dışımız Nesne, Rüya Gibisi Fazla

Bu üç oturumluk derste, Freud’un 1915 tarihli “Bilinçdışı” makalesini yakından inceleyeceğiz. Nesne yönelimli ontolojinin (NEYO) kurucusu Amerikalı filozof Graham Harman’ın önerdiği bir eleştirel hat boyunca “Kurt Adam” vakasına ve Gilles Deleuze ile Félix Guattari’nin ortak çalışması Bin Yayla’daki (Mille Plateaux) Freud eleştirilerine de değineceğiz.

Prof. Dr. Nami Başer

Strasburg Üniversitesinde, öğrencilik yıllarında Fransız filozofu Jean-Luc Nancy ile çalıştı , hocası aracılığıyla Jacques Derrida, Roland Barthes gibi dönemin ünlü düşünürleriyle de tanışma şansı buldu. Aynı üniversitede yine Felsefe ve Edebiyat alanlarında (edebiyatta Flaubert, felsefede Kant üzerine hazırladığı tezlerle) yüksek lisansını tamamladı. Doktora eğitimi için gittiği (Paris-8) Üniversitesinde edebiyatta Rimbaud, felsefede de Hegel-Marx ilişkileri üzerine çalıştı.  Galatasaray Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, Uludağ Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe ve sinema dersleri vermiştir.

Nami Başer

7 programı var

Detaylar

Hakan Atay

6 programı var

Detaylar

Ceylin Özcan

1 programı var

Sosyal Bilimler
Detaylar