Tarih
23-29 Haziran 2025. (Giriş: 22 Haziran, Çıkış: 29 Haziran)
Genel Bilgi
Modern edebiyatımızın en canlı damarı olan öykü hakkında konuşmak üzere öykücüler, editörler ve akademisyenlerle bir araya geliyoruz. Esendal, Sait Faik, Tomris Uyar gibi usta yazarların eşsiz eserleriyle öykü, Türk edebiyatında her zaman kendine has bir yere sahip oldu. Büyük yazarlarımızın çoğunu önce öyküleriyle tanıdık, bazıları sonuna kadar bu yoldan devam etti. Kritik edebiyat tartışmaları öykü üzerinden konuşuldu, en devrimci kuşaklar öyküyle kendini ifade etti. Artık edebiyatımızda yepyeni ve yine güçlü bir öykü damarı var. Genç yazarlar yeni dil, yeni üslup, yeni anlatım peşinde öykülerini yazmaya devam ediyor.
Öykü Dersleri eğitiminde geçmişten bugüne öykülerimizi konuşacağız. Öykücü ve şair Yavuz Türk, öykü kurmanın temel unsurları üzerinde duracak. Özge Şahin, öykü geleneğimizde kadın yazar ve kadın kahramanlardan bahsederken Kerem Işık, dünya öyküsünde fantastik ve spekülatif kurguları ve öykünün sınırlarını ya da sınırsızlığını anlatacak. Melike Koçak beş büyük öykü yazarımız üzerinden “gitme” kavramını irdeleyecek ve kendi öykü deneyimini paylaşacak. Mustafa Çevikdoğan ise öykü kitaplarına bir editör ve öykücü olarak yaklaşacak, öykülerin yazılma ve basılma sürecinin püf noktalarına değinecek.
Amaç
Öykü okurlarını ve yazar olmak isteyenleri zengin bir öykücülük deneyimiyle buluşturmak. Alanında usta isimlerle hem yazar hem akademisyen hem editör gözüyle öykü türünü enine boyuna tartışmak.
Hedef Kitle
Lise üzeri seviyede öğrenciler başta olmak üzere yazar olmak isteyen ve nitelikli, yakın okumalar yapmak isteyen edebiyatseverler.
Kontenjan
30 kişi.
Eğitimciler
Özge Şahin, Yavuz Türk, Melike Koçak, Kerem Işık, Mustafa Çevikdoğan.
Detaylı Program
(Sıralamada ve içerikte değişiklikler olabilir.)
23 Haziran: Yavuz Türk – Yazmanın Yordamları Üzerine: Kurmacada Yapı, Atmosfer ve Diğer Bazı Şeyler
24 Haziran: Özge Şahin – Öykünün Cinsiyeti Var mıdır? Öyküde Kadın Sesi
26 Haziran: Melike Koçak – Öykümüzde “Gitme” Biçimleri: Sait Faik, Onat Kutlar, Selçuk Baran, Tomris Uyar, Cemil Kavukçu
27 Haziran: Kerem Işık – Düşten Gerçeğe: Edebî Hayallerin İzinde Sınır Tanımayan Kurgu
28 Haziran: Mustafa Çevikdoğan – Editör Gözüyle Kurmacanın Öykü Hali
Başvuru
Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. İki üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. İki üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız bir aksilik oldu demektir, bir daha yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.
Organizatör
Mustafa Çevikdoğan, mustafacevikdogan@gmail.com
İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için
Çiğdem Şahin, cigdemsahin@nesinkoyleri.org
Arkhé Kampüsü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.