Kamp Süresi

7 gün

Tarih

19 - 26 Ağustos 2021

Eğitmenler

2 eğitmen

Mekanlar Atölyesi

Modern dönemde ilerlemeci, doğrusal zaman üzerinden düşünme biçimi hala hegemonyasını sürdürdüğü için mekânı sanki yeni keşfediyoruz. Halbuki rüyalarımız bile bir yerlerde geçiyor. Olayları mekândan dolayı algılıyor, düşünüp, hayal ediyor ve kurguluyoruz. Bizler atölyemiz boyunca zaten var olan mekân-insan-insan olmayan ilişkilerimize yakından bakıp sorular sorarak farklı mekanlarla ilgili farkındalıklar geliştirmeyi amaçlıyoruz .Walter Benjamin’in “şimdi’nin zamanı” diye tanımladığı tarihsellik anlayışı içinden mekâna yaklaşarak geçmişin izlerini sürme ve gelecekle ilgili kurgular üretme peşinde olacağız.

Atölyenin ilk dört günü Murat Güvenç, Ferda Keskin ve Aysim Türkmen mekân üzerine olan son dönem tartışmaları ele alacaktır. Mekanlar entelektüel eserlerde ve popüler kültürde (örneğin Leyla Erbil, Bilge Karasu ve Orhan Pamuk metinlerinde şehir ve Boğaziçi temsilleri, Doris Day ve Rock Hudson’lu Hollywood filmlerinde Amerikan kentleri,Beatles şarkı sözlerinde mahalleler, Chinatown filminde Los Angeles, Körfez filminde post-human flanörün gözünden İzmir vb.) nasıl temsil edilmiş diye bakılacak ve bu temsillerdeki örnekler tartışmaya açılacaktır. Bu tartışmalar etrafında katılımcılar yavaş yavaş kendi projelerine karar verip nasıl geliştirileceğine düşünmeye başlayacaklardır.

Özgünprojelerini geliştirmek veya ortaklaşa projeler üretmek isteyenlerle gerçekleştireceğimiz bu atölyede,ilk 4 gün mekanlar üzerinde (kent, sokak, mahalle, taşra, köy, ev, bahçe, site, deniz,okyanus, sanal mekanlar, vb) düşünüp tartışacağız. Dersler boyunca aynı zamanda birbirimizitanıyarak ekipleri ve projelerimizi oluşturacağız.

Sonraki 3 günlük atölyede ise projelerin taslakmetinlerini örneğin sinema projelerinin sinopsis ve tretmanları yazılmaya başlanacak. Ekipler birbirlerine sunumlar yapacak ve yapıcı eleştirilerle bütün projelerin olabilecek en iyi şekilde ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Hem ekipler halinde hem de ortaklaşa geliştireceğimiz projelere gerekli bütçeleri bulmak için gerekli mecralara başvurulara hazırlanacağız.

Projelerimizin peşini atölye bitince de bırakmayacağız. Atölye sonrası aylık (veya gerektiğinde haftalık) toplantılarda buluşmaya  devam edecek ve projelerin film, tez, öykü, video art vb. haline gelmesini sağlayacağız.

 

Bu buluşmada neler konuşacağız?

  • Mekân nedir? Mekânlar nasıl oluşur, daha doğrusu güç ilişkileri (insanlar ve insani olmayan güçler) mekânları nasıl oluşturur?

  • Mekânlar bizleri nasıl oluşturur veya şekillendirir? Yerler nasıl mekân haline gelir (veya gelemez)?

  • Mekanlar nasıl temsil edilir ve bu temsiller bizim mekân algılarımızı nasıl şekillendirir?

 

Kimler katılmalı? 

  • Sanat (özellikle sinema) ve sosyalbilimler ile işler üreten veya üretmek isteyenler,

  • Özgünprojelerini geliştirmek veya ortaklaşa projeler üretmek isteyenler,

  • Mekan - insan ilişkisi konusunda merakı olanlar.

 

Eğitmenler ve Ders Programı

Murat Güvenç Prof. (Kadir Has Üniversitesi, “İstanbul Çalışmaları” Kurucu Müdürü) mekansallıkların (spatialities) tarih içinde değişen anlamı ile atölyeye başlayacak, “mekansallık nasıl bir kavram”, “mekânın karmaşıklığını nasıl gözden kaçırıyoruz?” sorularıyla atölye boyunca yararlanacağımız kuramsal çerçeveyi çizecektir.

Aysim Türkmen (Film yönetmeni, Kent antropoloğu) mekâna yakından bakma metoduolarak Flanöz / Flanörlük’ten yola çıkarak modern birey ve mekan ilişkilerini anlatacaktır.

19.yy’dan bugüne farklı flanöz/flanörlüklere değinecek ve günümüz neoliberal mekanlarında              flanöz/ flanörlük nasıl yapılıyor ve yapılabilir sorularıyla devam edecektir.

Ferda Keskin, Doç. (Bilgi Üniversitesi, “Felsefe Yüksek Lisans Programı” Kurucu Koordinatörü) felsefe tarihinde zaman ve tarih merkezli düşünme biçimine karşı mekân yönelimli düşünmenin nasıl geliştiğini, mekân kavramının toplum ve siyaset felsefesindeki önemini, farklı iktidar modellerinin mekânı nasıl kurduğunu ve kullandığını tartışacaktır.

Bu tartışma bağlamında mekânın yeni toplumsal hareketlerdeki (Arap Baharı, meydan eylemleri, müşterekler, vb.) kavramsal ve pratik rolüne dair sorular sorulacaktır.

Ayşim Türkmen

2 programı var

Detaylar

Ferda Keskin

8 programı var

Sinema
Detaylar

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.

Çift Kişilik Oda (Kişi Başı) 2.650,00 TL
Tek Kişilik Oda 3.150,00 TL
Paylaşımlı Oda 1.850,00 TL
Arkhe Çadırı 1.550,00 TL
Şahsi Çadır 1.450,00 TL