Kamp Süresi

5 gün

Tarih

13 - 18 Ağustos 2023

Eğitmenler

5 eğitmen

Küreselleşme, Neoliberalizm ve Kent

Henüz 15 yılını doldurmuş olmamıza rağmen hiper-küreselci ekonomistler “Dünya düzdür” iddiasıyla 21. yüzyılın tarihini çoktan yazmışlardı. Nasıl oluyor da düz dünyacılarla dalga geçilirken, aynı iddiaya sahip ekonomistler dünyanın en iyi üniversitelerinde kadro alabiliyor?

Lefebvre, 70’lerde mekânı bir nesne, bir kap gibi düşünen geleneklerden uzaklaşıp onu bir üretim aracı olarak tanımlayan yaklaşımlara ihtiyacımız olduğunu söylemişti. Mekânın neoliberal süreçte oynadığı rol (parsel parsel toprak satarak gelir elde etmek, doğal alanların imara açılması vb.) genelde ekonomik üretkenliği düşük toplumlar üzerinden incelense de, kapitalizmin geliştiği uzun tarihsel sürece baktığımızda bazı süreklilikler görebiliriz. Bu yeniden yapılandırma süreçlerini anlamak, kökten demokratik, sosyal açıdan adil, coğrafi açıdan tutarlı ve ekolojik olarak aklı başında kentleşme biçimlerini teşvik etmek için gerekli!

"Küreselleşme" terimi, toplumların son 300 yılda geçirdiği ekonomik, siyasi, kültürel ve ideolojik yeniden yapılandırma sürecini açıklamak için ortaya atılmıştır. Küreselleşme sürecini anlamak için analitik açıdan yararlı bir bakış açısını, onu “mevcut coğrafi ölçeklere (mahalle, şehir, ülke, bölge…) başka bir sosyo-ekonomik alanın eklemlenmesi” diye özetlemek olabilir.

Literatür kapitalist organizasyonun yarattığı yeniden yapılandırma sürecini üç zamansal ölçekte inceliyor:
Uzun 19. yüzyılın sonlarındaki Viktorya Dönemi küreselleşmesi,
İkinci Dünya Savaşı sonrası küreselleşmesi,
1980'lerden beri süregelen neoliberal küreselleşme

Peki günümüz ekonomik ve sosyo-politik organizasyonunu tahayyül eden neoliberal küreselleşme dalgasının kendinden öncekilerden farkı ne?
Ekonomistlerin soyut olarak kurguladıkları “küresel pazar”ın kentlinin de köylünün de gündelik yaşam pratiklerinde somutlaşmasını nasıl anlamlandıyoruz?
Uzamsal-zamansal bir kategori olarak "küresel", kullanışlı mı?
Küresel’in antitezi olarak sunulan “yerel” salt bir alımlayıcı, bir tabula rasa mı?
Yerel bir yer, küresel bir sosyal mekâna nasıl bağlanır?

Neo-klasik ekonominin tarihsizleştirilmiş ve mekânsızlaştırılmış kavramlarına [küresel pazar, inşaat sektörü…] eleştirel yaklaşan siyaset, tarih, coğrafya, antropoloji, ve kalkınma literatürlerinden yardım alarak her gün paylaştığımız üç boyutlu gerçekliği, yani kentleri araştıracağız!

Mekânsal-zamansal ölçekler arasında gidip gelerek, ne gibi çözümlerin hangi ölçekler için uygulanabilir olduğunu düşüneceğimiz yaz okulumuza oryantasyon, branş, bölüm gözetmeksizin herkesi bekliyoruz!
Eşitsizlik, otokratikleşme, yabancılaşma, ekolojik yıkım gibi günlük yaşantımızı etkileyen konulara kafa yoruyor olmanız kafi.

 

Okuma listesi ve zaman çizelgesine linkten ulaşabilirsiniz.

Aslı Yürük

1 programı var

Detaylar

Aylin Soydan

1 programı var

Ekonomi
Detaylar

Çağlar Keyder

1 programı var

Ekonomi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Tarih Sosyal Bilimler
Detaylar

Ozan Karaman

1 programı var

Detaylar

Sinan Erensü

1 programı var

Ekonomi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Sosyal Bilimler İnovasyon & Sürdürülebilirlik
Detaylar

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.