Kamp Süresi

7 gün

Tarih

12 - 19 Ağustos 2021

Geleneksel Mimari Çalışmaları

Mimarlık eğitiminin modern mimari kalıplardan ibaret olduğu 20.yüzyıl öncesinde, bir ‘ev inşa etmek’ demek, geleneksel stil ve tekniklere başvurmak demekti. Bu geleneksel stil ve teknikler yüzyıllar içerisinde, çevre, ulaşılabilen malzeme ve ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendi. Yüzyıllardır süregelmiş, zaman zaman yeni modalar ile sentezlenmiş olan bu alışkanlıklara ‘geleneksel mimari’ diyoruz. Geleneksel mimarisi bozulmadan kalabilmiş nadir köylerden biri olan Şirince’de geçireceğimiz günlerde, temel amacımız; geleneksel mimarinin önemli bir araştırma ve uygulama alanı olduğu fikrini teorik ve uygulamalı olarak inşa edebilmek.


‘Geleneksel Mimari Çalışmaları’ programı, beş gün boyunca iki farklı koldan ilerleyecek: teorik dersler ve uygulama atölyeleri. 


Atölyeler, günün en serin saatleri olan sabahları düzenlenecek. Programın ilk üç sabahını ‘kerpiç sıva’ ve ‘kerpiç tuğla’ yapım atölyesine ayıracağız. Kalan iki günde ise, Şirince ve civardaki kasabalara gerekleştireceğimiz gezilerde, mimari incelemeler yapacağız. 


Öğleden sonraki teorik derslerde ise, geleneksel mimari tarzda yapılmış evlerdeki farklı malzemeleri, teknikleri ve stilleri okumayı öğreneceğiz ve farklı tarihi süreçlerini, farklı okumalar ile inceleyeceğiz. Kentlerin ve hatta köylerin ‘son yüzyılda yaşadığı dönüşümde geleneksel mimari teknik ve stillerin yeri olmadığı’ fikrini masaya yatırıp, tartışacağız. 


Konaklama, günde üç öğün yemek, malzemelerin ücreti, gezi ücretleri program fiyatına dahildir. 

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.

Tek Kişilik Oda 3.750,00 TL
Çift Kişilik Oda 2.850,00 TL
Koğuş 1.650,00 TL
Çadır 1.350,00 TL