Kamp Süresi

6 gün

Tarih

15 - 21 Eylül 2025

Eğitmenler

3 eğitmen

Felsefeye (Yeniden) Giriş: Platon’un Eserlerini Nasıl Okumalı

Tarih

15-21 Eylül 2025 (Giriş: 14 Eylül, Çıkış: 21 Eylül)

Genel Bilgi

Pek çok insan, felsefeye başlamaya niyetlendiği an Platon’un eserleriyle karşılaşıyor. Bu eserlerin basıldığı kitaplar ise, daha başlıklarından itibaren doğru bilinen yanlışlarla dolu. Kampımızın amacı, Platon’un eserlerinin ve felsefenin yanlış anlaşılmasına sebep olan bu yanlışları düzeltmek. Bu amaca ulaşmak için de felsefenin ne olduğunu anlamak isteyen meraklıyla ve felsefenin yanlış anlaşılmasından dert yanan felsefe-severi Platon’un eserlerinin çatısı altında bir araya getirmek istiyoruz. Eğer bu meraklı veya felsefe-sever sizseniz, gelin siz de bize katılın.

Birlikte, bir yandan Platon’un eserlerini mercek altına alalım bir yandan da doğru merceği kullandığımızdan emin olalım. Felsefeye başlamak isteyenler hem pek çok insan gibi Platon’un eserleri eşliğinde felsefeye başlasınlar hem de pek çok insanın aksine eserlerin nasıl okunması gerektiğini enine boyuna düşünmüş olsunlar. Felsefenin yanlış anlaşılmasından dert yanan felsefe-severler ise hem Platon’un eserlerinin gerçek güzelliğini görebilsinler hem de felsefeyi kendine yakışır bir şekilde anlatmanın yolunu yine bu eserlerde bulsunlar.

Hedef Kitle

İlgilenen tüm yetişkinler.

Kontenjan

35 Katılımcı.

Eğitmenler

Ömer Aygün
Oğuz Haşlakoğlu
Arsen Nişanyan

*Eğitmenler soyisimlerine göre listelenmiştir.

Dersler

15 Eylül, 1. Gün 

Yaygın Platon Okumasının Gücü ve Zayıflıkları
(Ömer Aygün )

16 Eylül, 2. Gün 

Eserlerin Tasnifi ve İçerik Sorunu; Mimesis (Taklit)
(Oğuz Haşlakoğlu)

Bahsedilecek Eserler: Eftifron, Fedon, Sofist  

17 Eylül, 3. Gün 

1-Platon’a ve Düşünce Tarihine Göre Felsefe; Anamnesis (Hatırlama)
(Oğuz Haşlakoğlu)

Bahsedilecek Eserler: Eftifron, Fedon, Sofist  

2-Platon’un Öğrencileri
(Arsen Nişanyan)

18 Eylül, 4. Gün

Devlet Üzerine Bir Söyleşi
(Ömer Aygün, Oğuz Haşlakoğlu) 

19 Eylül, 5. Gün 

Eserlerin Paleografisi ve Prosopografisi

Bahsedilecek Eserler: Devlet, Kleitofon                                                     

20 Eylül, 6. Gün 

1-Eserlerin Tarihsel Bağlamı ve Psikolojisi

Bahsedilecek Eserler: Devlet, Kleitofon

2-Dramatik Platon Okumasının Gücü ve Zayıflıkları
(Ömer Aygün)

Bahsedilecek Eserler: Parmenides

* Güncel kamp açıklaması ve ders akışına buradan ulaşabilirsiniz.

Başvuru

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. Üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. Üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız, bir aksilik oldu demektir, bir daha e-posta yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kabul edilmeniz durumunda kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Organizatör

Serdar Çelikus, serdarcelikus@protonmail.com

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için:
Ceren Aydın, cerenaydin@nesinkoyleri.org

 

Arsen Nişanyan

11 programı var

Detaylar

Ömer Aygün

1 programı var

Detaylar

Oğuz Haşlakoğlu

1 programı var

Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.