Tarih
21-27 Temmuz 2025 (Geliş: 20 Temmuz, Çıkış: 27 Temmuz)
Genel Bilgi
Dünyanın geçmişinin birkaç bin yıldan öteye uzandığına inanmayan ortaçağ insanlarının bitki fosillerini taşların içinde büyüyen bitki türleri zannettiklerini biliyor muydunuz? Apalaş Dağlarında belki de milyonlarca yıl önce evrimleştikleri halleriyle bugün yaşamaya devam eden canlı türleri olduğunu? Yaren Leyleği elbette duymuşsunuzdur, peki kuşların dünyasını ne kadar yakından tanıyorsunuz?
Doğayı yalnızca gözlemlemekle kalmayıp derinlemesine bilgi edinmek ve her yönüyle keşfetmek için Doğa Söyleşileri kampını hazırladık. Ekosistemlerin inceliklerinden flora ve faunanın büyüleyici çeşitliliğine uzanan bir haftalık programda kuş gözlemi yaparak, böceklerin karmaşık dünyasında kaybolarak, mantarların hayatta kalma stratejilerini keşfederek doğanın içindeki mikrokozmoslara adım atacağız. Her gün, doğanın farklı yönlerine dair derin bilgilerle, doğayla olan ilişkimizi yeniden şekillendireceğiz. Flora ve fauna arasındaki ince bağlantıları, bitkilerin evrimsel süreçlerini ve Anadolu florasını keşfedeceğiz. Programda doğayla yakından temas kuracağımız uygulamalı etkinlikler de yer alacak: Kuş gözlemi sırasında türleri ayırt etmeyi öğrenecek, botanik çizim atölyesinde bitkilerin detaylarını yakalayacak, habitat desteğinde tohum topu yöntemini öğrenecek ve kendi tohum toplarımızı yapacağız. Meryem Ana Tabiat Parkı ve Efes’te geçen kapanış günü ile öğrendiklerimizi pratikte deneyimleyaceğiz. Belgesel ve film gösterimleri dahil her etkinlik, çocukluğumuzun merakı biterken yavaşça kanıksadığımız doğal alanlar ve yaşam formlarının aslında ne kadar büyüleyici ve tuhaf olduklarını hatırlamamızı sağlayacak.
İçindeki doğa sevgisine engel olamayan herkesi bekliyoruz, dünyada yaşamın gizemli dünyasına adım atmaya hazır mısınız?
Amaç
Ormana, doğaya, flora ve faunaya dair bilgi ve bilinç kazandırmak, doğa sevgisini beslemek.
Hedef Kitle
18 yaşüstü herkes.
Kontenjan
40 kişi.
Eğitimciler
Ersin Karabacak, Ergün Bacak, Saadet İşlek.
Detaylı Program
(Sıralamada ve içerikte değişiklikler olabilir.)
21 Temmuz (Ergün Bacak)
Doğa nedir? Dünyanın Ekosistemleri
Ornitoloji: Kuşların Dünyası
Belgesel gösterimi: YAREN | Balıkçı Adem Yılmaz ve Yaren Leylek
22 Temmuz (Ergün Bacak)
Kuş Gözlemi
Entomoloji: Böceklerin Dünyası
23 Temmuz
Mikoloji: Mantarların Dünyası (Ergün Bacak)
Bitkilerin Evrimi ve Kısa Tarihi (Ersin Karabacak)
Günbatımı Kayalıkları Yürüyüşü
24 Temmuz (Ersin Karabacak)
Botanik Çizim Atölyesi
Anadolu Florası
Film Gösterimi: Annihilation
25 Temmuz (Saadet İşlek)
Biyolojik Çeşitliliğin Önemi ve Sürdürülebilirliği
Tohum Topu Atölyesi
26 Temmuz
Saha gezisi: Meryemana Tabiat Parkı ve Efes Antik Kenti
Başvuru
Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. İki üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. İki üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız bir aksilik oldu demektir, bir daha yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.
Organizatör
Hanife Nurbahar Kurtlu, hkurtlu15@ku.edu.tr
İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için
Çiğdem Şahin, cigdemsahin@nesinkoyleri.org
Arkhé Kampüsü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.