Kamp Süresi

5 gün

Tarih

11 - 16 Ağustos 2025

Eğitmenler

6 eğitmen

Bizans'ı Yönetmek: Demokrasi, Halk ve İktidarın Sınırları

Tarih

11-16 Ağustos 2025. (Geliş: 10 Ağustos, Çıkış: 16 Ağustos)

Genel Bilgi

Nika! Nika! Nika!
Bizans’ta demokrasi var mıydı?
Halkın iktidara katılımı sadece modern zamanlara mı aittir?
Bir imparatorlukta temsil mümkün müydü?
Bizans’ta halk nerede konuşurdu?
Bu yaz kampı, alışılmış Bizans İmparatorluğu anlatılarının ötesine geçerek, iktidar, halk, temsil, din ve eleştiri kavramlarını tartışmaya açıyor. Yalnızca Bizans tarihini tartışmıyoruz, Bizans’ı modern iktidar pratiklerini değerlendirdiğimiz bir düşünme zemini hâline getiriyoruz.

Amaç

Yaz kampının temel amacı, yönetim kavramını Bizans İmparatorluğu bağlamında derinlemesine düşünme imkânı sunmaktır. Kamp, Bizans’ın siyasal yapısını modern anlamda bir demokrasiyle özdeşleştirmek yerine, bu yapı içindeki halk katılımı, iktidar pratikleri, temsil biçimleri ve karşı söylemler gibi kavramları tartışmaya açmayı hedeflemektedir. Katılımcılar hem teorik oturumlar hem de yerinde gözlemler ve tartışmalar aracılığıyla, Bizans’ı, onun tarihsel sürekliliklerini ve kırılmalarını çok katmanlı bir bakışla ele alma fırsatı bulacaktır. Bu yolla Bizans çalışmaları, sadece geçmişe değil, bugünün politik kavrayışlarına da katkı sunabilecek bir tartışma zemini olarak değerlendirilecektir. 

Hedef Kitle

Bizans İmparatorluğu tarihi, Antik ve Ortaçağ politik tarihiyle ilgilenen lisans ve lisansüstü öğrenciler ve bağımsız araştırmacılar.  

Kontenjan

35 kişi.

Eğitimciler

Bahattin Bayram, Zeynep Olgun, Gökhan Şanlı, Onuralp Şahan, İrem Kısacık Dörtkaş, Emre Poyraz.

Detaylı Program

(Sıralamada ve içerikte değişiklikler olabilir.)



Başvuru

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. İki üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. İki üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız bir aksilik oldu demektir, bir daha yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Organizatör

Hamid İncidelen, hamidincidelen@gmail.com

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için

Çiğdem Şahin, cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Bahattin Bayram

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler
Detaylar

Zeynep Olgun

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler Arkeoloji Sanat
Detaylar

Gökhan Şanlı

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler
Detaylar

Onuralp Şahan

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler
Detaylar

İrem Kısacık Dörtkaş

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler
Detaylar

Emre Poyraz

1 programı var

Tarih Sosyal Bilimler
Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.