Kamp Süresi

7 gün

Tarih

07 - 14 Temmuz 2024

Eğitmenler

7 eğitmen

7. DAL Sinema Kampı ve Atölyesi

(Arkhe'ey geliş 7 Temmuz, ayrılış 14 Temmuz'dur.)

7. Dal Sinema Kampı & Atölyesi

Katılacağınız bu bir haftalık sinema kampında sizlere öncelikli olarak sinema felsefesinin ve sinema tarihinin geçmişten günümüze nasıl süregeldiğini, sinemanın geçmiş ile geleceği nasıl harmanlandığını, değerli akademisyenlerimiz tarafından sizlere aktarılacaktır. Sinema felsefesinin ve tarihinin birbirini destekleyerek bütünlük kazandığı bu ortamda diğer bir adım olarak senaryonun nasıl yazılacağı, yazılan senaryonun çekim aşamasına gelene kadar nasıl yönetileceği ve bu hazırlık süreci sonrasında nasıl çekileceği, bir proje dosyasında neler olacağı vb. sorular üzerine sektörün önde gelen sinemacılarından dersler verilecektir. 

Verilen eğitimler bağlamında kampa katılan kişi sayısına göre gruplar kurulacak ve her gruba anahtar kelimeler verilecek. Verilen anahtar kelimelere göre senaryolar yazılacak ve kamp alanında kısa filmler çekilecektir. Kamp boyunca edinilen tüm bilgiler bir araya getirilerek çekilen kısa filmler bir haftalık gibi kısa bir süreçte gösterime hazır hale getirilemeyebilir ve bu sebeple katılımcı gruplar kamp bitiminde iletişim halinde kalarak çektikleri filmleri düzenleyeceklerdir. Hazır hale gelen kısa filmler Arkhe Projesi adı altında İstanbul veya Eskişehir sınırları içerisinde bir alanda gösterime açılacaktır.

7. Dal Sinema Atölyesinin amacı interaktif bir eğitim alanından taşarak kısa film üretiminin görünürlüğünün arttırılmasıdır.

Çekilen kısa filmler, 7. Dal Sinema Kampı & Atölyesi’nin çıktısı olacaktır.

Programa Kimler Katılabilir?

  • Sinemaya merakı olanlar.

  • Sinema öğrencisi olanlar.

  • Sinema sektöründe çalışanlar.

  • Sinema alanında profesyonel olarak ilerlemek isteyenler.

Not: Başvuru sürecinde alana dair temellere sahip, lisans/yüksek lisans öğrencilerine öncelik verilecektir.

Derviş Zaim: 1964 yılında Kıbrıs'ın Limasol kentinde doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olmuş, ardından Warwick Üniversitesi'nden Kültürel Çalışmalar dalında MA almıştır. Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Sanatta Yeterlilik programını bitirmiştir.

Bugüne kadar on film ve iki belgesel yönetmiştir. Filmlerinin senaryosunu yazmış ve çoğunun yapımcılığını da üstlenmiştir. Ares Harikalar Diyarında adında romanı ile 1994 Yunus Nadi ödülünü kazanmıştır. İkinci romanı Rüyet Nisan 2019'da yayınlanmıştır. Çok sayıda yerli ve uluslararası sanat festivalinde yer almış ve ödüller kazanmıştır. Halen Maltepe, Ankara Bilim ve Yakındoğu Üniversitelerinde ders vermektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Derviş Zaim, 7. Dal Sinema Kampı & Atölyesi'nde 25 yıllık sinema birikimini yazar/yönetmen perspektifinden genç sinemacılara aktaracaktır.

Dr. Öğr. Üyesi Necdet Yıldız: Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesidir ve Nietzsche: Dil, Yaşam, Felsefe (Nobel, 2023) adlı kitabın yazarıdır. Çalışmalarını Nietzsche ve Foucault'nun soykütüksel yapıtları üzerine yoğunlaştırmıştır. Şu aralar, özellikle, sinema filmlerinde felsefi problemlerin nasıl daha görünür ve daha komplike hale geldiği üzerine düşünmekte ve yazılar hazırlamaktadır. Nietzsche'nin müziksiz yaşamın bir hata olacağına dair özdeyişini benimsemekte, amatörce gitar ve piyano çalıp şarkı söylemektedir. 

  • Raşomon'da Felsefe: Perspektivizm ve Dünya

Bu sunumda Nietzsche’nin “perspektivizm” düşüncesini Heidegger’in felsefesinde son derece önemli bir yer tutan “dünya” kavramı ile Akira Kurosava’nın Raşomon adlı sinema filmi üzerinden okuyacağız. Böylelikle, hem Nietzsche felsefesinin bugün bile geçerliliğini koruduğu söylenebilecek özünü —yani, perspektivizm düşüncesini— açıklayıp yorumlayacağız; hem Heidegger’in “dünya” kavramının Nietzsche’nin perspektivizmi üzerinden nasıl okunabileceğini gösterecek ve onu Nietzsche’nin perspektivist diliyle yeniden anlatacağız; hem de Akira Kurosava’nın Raşomon adlı filminde bu felsefi temaların nasıl görünür kılınıp yeni sorularla derinleştirerek bir “video felsefe” yaptığını ortaya koyacağız. Bu amaçlar doğrultusunda, ilk olarak Nietzsche’nin perspektivizm düşüncesinin ne olduğunu anlatıp onu “ne olsa gider” türündeki rölativist anlayışlardan ayıracağız. İkinci olarak Heidegger’in “dünya” kavramını nasıl incelediğini ve “dünya-içinde-varlık” fikrinin neden Nietzsche’deki perspektivizm düşüncesine paralel bir anlayış olduğunu ortaya koyacağız. Son olarak da bu iki düşünceye dair örnekleri Raşomon filminde sergilenen “tanıklık fenomenolojisi” ve bu fenomenolojinin akla getirdiği bazı felsefi pozisyonlar üzerinden birlikte okuyup, filmin bu felsefi tartışmayı nerelere doğru yönelttiğini soruşturacağız.

Doç. Dr. Sırrı Serhat Serter: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema-Televizyon bölümden 1996 yılında mezun olduktan sonra aynı bölümde yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır. Mezun olduğu fakültede meslek hayatına devam eden Serter, 1998’den beri Eskişehir Uluslararası Film Festivali yönetmenliğini de sürdürmektedir. İngilizce ve Türkçe makaleleri bulunan Serter’in, Türk Sineması ve Star Wars filmleri hakkında editörlüğünü yaptığı iki kitabı vardır. Star Wars sineması hakkındaki kitabının gözden geçirilmiş versiyonu, 2021 yılında İngiltere’de yeniden yayımlanmıştır. Disiplinler arası iş birliğine önem veren Serter, kendi bilim dalını temsilen dezavantajlı gruplara yarayış sağlayacak şekilde projeler ve belgesel filmler yapmıştır.

  • Sinemanın Biçimsel Tarihi

Sinemanın Biçemsel (Stilistik) Tarihi Nedir? Hangi başlıklardan oluşmaktadır? Lumierre Kardeşler ve Melies’den sonra nasıl gelişmiştir? Sessiz Sinema ve bu biçemsel tarih arasında nasıl bir ilişki vardır? Cazibeler Sineması ve Temel Öykü kavramları nelerdir? Sesin Sinemaya gelişinden sonraki 60 yıl boyunca bu biçemsel tarih hangi aşamalardan geçmiştir? Yeni Dalga, Modernizm ve Avant-Garde yıllarda biçemsel tarih nasıl bir yol izlemiştir. Örnek filmler ve sahneler eşliğinde sinemanın 100 yıllık biçemsel (stilistik) serüvenini, sinemacılar ile buluşturmayı hedefliyoruz.

Dr. Öğr. Üyesi İlkay Nişancı: İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümüne 2001 yılında girmiş olup şu anda da bu üniversitede Dr. Öğr. Üyesi olarak dersler vermeye devam etmektedir. Teoride ve Pratikte Sinemada Kurgu (Doruk Yayınları, 2018) adlı kitabıyla Eskişehir Film Festivali'nde En İyi Sinema Kitabı ödülünü almıştır. İlkay Nişancı’nın üzerinde uzun sürelerdir çalıştığı ve 1.sezon çekimlerini tamamladığı Eko Eko Eko adlı belgeseli BluTV’de aktif olarak yayınlanmaktadır. Kampımızı özellikle kurgu alanındaki hem sektörel hem akademik bilgileri ile aydınlatacak hem de akademiden dijitale, setten kurguya derken deneyimlerini sinemacılarla paylaşacaktır.

  • Temel Sorular

-Bir rivayet olarak ''Hem akademide hem sektörde olunmaz.'' lafı hakkında ne düşünüyorsunuz? 

-Akademi ve sektörü aynı anda yürütmeyi nasıl başarıyorsunuz?

-Dijitale iş yapma deneyiminizden nasıl bahsedersiniz?

-Kurgu, sinema sanatında hangi rolü oynar?

-Sinemada kurgu tam olarak nasıl inşa edilir?

-Dijital kurgu, klasik kurgu tekniklerinden nasıl farklılık gösterir?

Ece Latifaoğlu: İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Sinema bölümünden mezun olduktan sonra eğitimine Toronto Film School'da devam eden Ece Latifaoğlu çeşitli kısa-uzun metraj filmler, müzik klipleri ve reklam filmleriyle sinema sektöründe ulusal ve uluslararası bir deneyime sahiptir. Ayrıca moda, portre ve arthouse gibi farklı estetik tarzlara sahip geniş yelpazedeki projelerde fotoğrafçı olarak da çalışmaktadır. Bilgi ve uzmanlığını daha da genişletmek her yeni işte farklı bir perspektiften bakmaya devam etmek için görüntü yönetmenliği üzerinden çalışmaya devam etmektedir. Kamp bünyesinde kompozisyondan lense, çekim açılarından ekipmanlara kadar teknik bilgi birikiminin tamamını sinemacılara aktaracaktır.

  • Temel Sorular 

-Filmin yaratım sürecindeki en önemli konumdasın. Bu noktada hikâyeye göre kadraj kurmaktan bahsederken neleri söyleyebilirsin?

-Görüntü yönetmenleri teknolojik gelişmeleri nasıl kullanarak yeni görüntüleme tekniklerini geliştiriyorlar? 

-Farklı kamera açıları, hareketleri ve kompozisyon kuralları filmde hikaye anlatımına nasıl katkı sağlar? 

-Işık ve renk kullanarak bir filmin atmosferini oluşturmada görüntü yönetmeninin etkisi nedir?

Furkan Rıza Demirel: 2024 yılında Bahçeşehir Üniversitesi, Sinema ve Televizyon bölümünden mezun oldu. 2018 yılından beri çeşitli projelerde senaryo doktorluğu ve metin yazarlılığının yanısıra reji asistanlığı yaptı. 2022 yılında Çok Güzel Hareketler 2 ekibine katıldı. Şu sıralar Kanal D'de İnci Taneleri dizisinde İzzet karakterine hayat veriyor.

7. Dal Sinema kampı bünyesinde sektörde çok yönlülüğün faydalarından, gerilla sinemacılıktan ve dijital dünyadaki yeni hikaye anlatma biçimlerinden bahsedip; yazım, çekim ve oyunculuk süreçleri hakkında deneyimlerini aktaracaktır.

  • Temel Sorular 

-Sinema televizyon okurken okulda öğrendiklerinle sektörde öğrendiklerinin farkı nedir?

-Dijital platformlar yeni hikaye anlatma biçimlerine olanak sağlıyor mu, sence sinemanın neresindeler?

-Karakter yazım sürecinde nasıl bir yol izlenir?

Nefes Polat: 1986 yılı doğumlu bağımsız film yapımcısıdır.  Avrupa Film Akademisi, Asya Pasifik Ekran Ödülleri Akademisi ve Film Independent üyesidir. Berlinale Talents ve Talents Saraybosna mezunudur. 2017 yılında Berlin Film Festivali Ortak Yapım Marketinde Öne Çıkan Yetenek Ödülü kazanmıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Sinema TV bölümünden onur öğrencisi olarak mezun olmuş ve 2012 yılında Eli Kasavi’nin Türkiye - İngiltere ortak yapımı olan Londra Film Okulu yüksek lisans master tezinin yapımcılığını yapmıştır. Zeyno Film'de Kış Uykusu'nun çekimleri sırasında yapımcı asistanı olarak başladığı kariyerine, Mars Prodüksiyon’da Yapımlar Sorumlusu olarak devam etmiş, İşe Yarar Bir Şey ve Sibel filmlerinde yapımcılık yapmıştır. 2018 yılında Sinema Genel Müdürlüğü’nden destek alan filmleri Kumbara & Kar ve Ayı için Nefes’ Films’i kurmuştur. Kumbara Blu TV’nin desteği ile çekilmiş En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi İlk Film de dahil olmak üzere birçok ödül almıştır. Kar ve Ayı ise dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nin keşif bölümünde yapmış, Sinema Genel Müdürlüğü, Eurimages destekli Türkiye - Almanya - Sırbistan ortak yapımıdır. Nefes Polat yaratıcı yapımcı olarak yönetmen, yapımcı ve yapım şirketlerine danışmanlık vermekte ve Inter Yapım & Inter Medya bünyesinde danışman olarak çalışmaktadır. Altıncı uzun metrajlı sinema filmi Dengeler, Sarp Kalfaoğlu tarafından yazılmış, Süleyman Mert Özdemir tarafından yönetilmiş bir Inter Yapım projesidir. Yaratıcı Güç Olarak Yapımcılık - Film Teorisi Hakkında Yapımcının Bildikleri - Bağımsız Film Üretimine Giriş konu başlıklarını harmanlayarak sinemacılara aktaracaktır. 

  • Temel Sorular 

-Yapımcıya götürülen bir film dosyası nasıldır ve neleri içerir?

-Yapımcılar genel olarak ellerine gelen proje dosyalarında nelere dikkat eder?

-Bir projeyi yapımcının yapmak isteme noktasındaki asıl motivasyonu nedir? Paradigmalar nelerdir?

-Geliştirme, ön hazırlık, post prodüksiyon ve dağıtım süreçlerinde yaratıcı bakışı korumak mümkün mü?

-Sinemanın kolektif bir üretim biçimi olduğunu kabul ederek yaratıcı yapımcının sınırları neye göre belirlenir?

-Bağımsız film nedir? Neyden bağımsızdır?

-Bağımsız film üretim ihtiyacını kim belirler?

-Türkiye'de nasıl bir iş planıyla bağımsız film üretiliyor?

-Türkiye'de bağımsız film üretiminin finansal ve yaratıcı yolculuğunu kim belirliyor?

-Türkiye'de üretilen bağımsız filmlerin izleyicileri ile buluşma alanları nelerdir?

 



Organizatörler:

Senem Çetin

senemccetin@gmail.com

Dilay Şengül

dilaybensengul@gmail.com

İçerik dışında, başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için:

Ceren Aydın, cerenaydin@nesinkoyleri.org

Ece Latifoğlu

1 programı var

Detaylar

Nefes Polat

1 programı var

Detaylar

İlkay Nişancı

1 programı var

Detaylar

Furkan Rıza Demirel

1 programı var

Detaylar

Necdet Yıldız

1 programı var

Felsefe
Detaylar

Derviş Zaim

1 programı var

Sinema
Detaylar

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.