Bülent Bilmez
Lisans eğitimini ODTÜ Ekonomi bölümünde, doktorasını Berlin Humboldt Üniversitesi Modern Önasya İncelemeleri bölümünde tamamlayan Prof. Dr. Bülent Bilmez, 2005 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Daha önce Almanya, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, İngiltere ve Türkiye’deki değişik üniversitelerde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev yapmıştır.
Bir dönem yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığını yaptığı Tarih Vakfı mütevellisi olup aynı zamanda bir süre için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde danışman olarak görev yapan Bilmez’in, Artı Gerçek sitesindeki “Tarih Tersleri” köşesinde (https://artigercek.com/yazarlar/bilmez-hocadan-tarih-tersleri) haftalık tarih yazıları ve Yeni Arayış sitesinde (https://www.yeniarayis.com/yazarlar/bulent-bilmez-119) farklı aralıklarla köşe yazıları yayınlanmaktadır.
Bugüne kadar yayınlanmış Chester Projesi (1908-1923), Belleklerdeki Dersim ‘38, Türkiye’de Dil Hakları ve Dilsel Çoğulluk (Gülay Kayacan ve Şükrü Aslan’la birlikte), Cumhuriyetin Tartışmalı Konuları (derleme) ve Türkiye’de Demokrasinin Hasta Kökleri başlıklı kitapları ve çok sayıda makalesi (https://bilgi.academia.edu/BulentBilmez) bulunan Bilmez’in araştırma ve ders konuları şunlardır: Modernleşme, (az)gelişme, emperyalizm ve küreselleşme teorileri; son dönem Osmanlı modernleşme süreci bağlamında tematik odak olarak demokrasi ve anayasalar tarihi ile modern kolektif kimlik inşa süreçleri tarihi ve coğrafi odak olarak modern Balkan (özellikle Arnavutluk) ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi; Türkiye’de azınlıklar ve bu bağlamda (özellikle Dersim 1937-38 odaklı) sözlü tarih, kolektif bellek ve geçmişle yüzleşme.