Kamp Süresi

6 gün

Tarih

18 - 24 Ağustos 2025

Eğitmenler

3 eğitmen

Bilim Akademisi 2025 Dünya Kuantum Yılı Feza Gürsey Yaz Kampı "Kuantum Mekaniğine Sıradışı Bir Giriş"

Tarih

18-24 Ağustos 2025 (Giriş: 17 Ağustos, Çıkış: 24 Ağustos)

Genel Bilgi

Kuantum Mekaniği, son 100 yılda hem fizik biliminin kavramsal gelişimine hem de teknolojik uygulamalarına derin katkılarda bulunmuştur. Günümüzde kuantum teknolojileri, tekil kübitlerin hassas kontrolüne ve kübitler arasında faydalı istatistiksel ilişkiler kurmaya dayanmaktadır.
Bu derste, Kuantum Mekaniği’ni kuantum bilgi işlemenin en yeni gelişmeleri ışığında ele alacağız. Öncelikle, Kuantum Mekaniği'nin matematiksel temellerini şekillendiren çığır açıcı deneyleri keşfederek başlayacağız. Ardından, tekil kübitlerin nasıl tanımlandığını ve kontrol edildiğini öğrenecek, bu ilkelerin kuantum algoritmaları ve kuantum ölçüm deneyleriyle nasıl doğrudan bağlantılı olduğunu Kuantum Sinyal İşleme (Quantum Signal Processing) perspektifinden inceleyeceğiz.
Bu yolculukta, çoklu kübit sistemlerini ve kuantum ölçümlerini anlamak için gerekli matematiksel araçları geliştireceğiz.
Derse katılanlar, kuantum teknolojilerinin temel yapı taşlarını ve uygulamalarını kavrayarak bu heyecan verici alana sağlam bir giriş yapma fırsatı bulacaklar.

Amaç

Kuantum Mekaniği’ne kuantum bilgi işlemenin en yeni gelişmeleri ışığında bir giriş yapmak.

Hedef Kitle

Her deceden lisans, lisansüstü ve doktora öğrencileri için.
Lineer cebir ve difarensiyel  denklemler ile aşinalığı olan öğrencilere öncelik tanınacaktır.

Ders Dili

İngilizce

Kontenjan

20 kişi.

Eğitmenler

Sina Zeytinoğlu (Viyana Teknik Universitesi)
Özgür Müstecaplıoğlu (Koc Universitesi)
Onur Pusuluk (Kadir Has Universitesi)

Detaylı Program

(Sıralamada ve içerikte değişiklikler olabilir.)

Başvuru

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. Üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir.
Üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız, bir aksilik oldu demektir, bir daha e-posta yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Bu yaz Bilim Akademisi - Feza Gürsey Yaz Kampları kapsamında aşağıdaki programlar da gerçekleştirilecektir. İlgilenen öğrenciler aşağıdaki program sayfalarından başvuru yapabilirler. 

Bilim Akademisi - Nesin Matematik Köyü Feza Gürsey Programı - 2025 Dünya Kuantum Yılı - Üniversite ve Lise Öğrencileri için Kuantum Fiziğine Giriş Kampı (11-17 Ağustos 2025)

Bilim Akademisi - Nesin Matematik Köyü 2025 Dünya Kuantum Yılı Feza Gürsey Yaz Kampı (Yüksek Lisans-Doktora) (11-23 Ağustos 2025)

Organizatör

Sina Zeytinoğlu, sinazeytinoglu@hotmail.com 

Başvuru ve kayıtlarla ilgili sorularınız için

Barbara Bakırcıoğlu, barbarabakircioglu@nesinkoyleri.org

Sina Zeytinoğlu

1 programı var

Fizik
Detaylar

Özgür Müstecaplıoğlu

1 programı var

Fizik
Detaylar

Onur Pusuluk

1 programı var

Fizik
Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye minibüsler var. Mevsime göre saatlerde değişiklik olabilir. Kabaca sabah 07:00 akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var (bunu otogarda teyit etmenizi öneririz, değişiklik gösterebilir). Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Şirince'ye varır varmaz Yorgo'nun Mahzeni önünde inmeniz gerekir. Soldan tabelaları takip ederek kolayca varabilirsiniz.