Kamp Süresi

1 gün

Tarih

30 Nisan - 01 Mayıs 2022

Eğitmenler

3 eğitmen

2022 Uluslararası Ekonomi Olimpiyatları Türkiye Milli Takım Seçimi

Türkiye Ekonomi Olimpiyatları 2022

Türkiye Ekonomi Olimpiyatları tamamen ücretsiz bir organizasyondur

Türkiye Ekonomi Olimpiyatları (TEO), Türkiye’de öğretim gören lise öğrencileri için düzenlenen, katılımı ücretsiz bir olimpiyattır. Başvuru yapan katılımcılar sınav daveti alır ve Milli Seçmelere katılma hakkı kazanır. Seçmelerde ekonomi, finans ve vaka analizi becerileri test edilir. TEO Yönetim Kurulu seçtiği 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşan Türkiye Milli Takımı’nı anlaşmalı olduğu Uluslararası Ekonomi Olimpiyatları’na (IEO) Türkiye Milli Takımı olarak gönderir.

Neden katılmalısın?

Üniversitede ekonomi, finans, işletme gibi alanlarda okumak istiyorsan bu olimpiyatın deneyimi sana çok yardımcı olacaktır. Ülkeni uluslararası bir olimpiyatta temsil etmenin gururu bir kenara, yerli ve yabancı okullar için böylesi bir olimpiyat deneyimi seni başvuru yapan diğer öğrencilerden ayrıştıracaktır. 

Kimler katılabilir?

Türkiye’de lise seviyesinde eğitim gören her öğrencinin katılımına açıktır. Eğer bu yıl mezun oluyorsanız katılabilirsiniz. Henüz liseye başlamadıysanız katılamazsınız. Üniversiteye kayıt olduysanız katılamazsınız. Yaş limiti yoktur, liseye erken girmiş ya da geç çıkacaksanız katılabilirsiniz.

Sınav dili nedir?

Sınav dili İngilizce’dir. Sınav dahilinde İngilizce dışında bir dilde iletişim kurulmayacak, cevaplar kabul edilmeyecektir.

Sınav içeriği nedir?

Ekonomi

Sınavda 30 adet çoktan seçmeli, 4 adet açık uçlu ekonomi sorusu olacaktır. Çoğu olimpiyatta olduğu üzere, ekonomi sorularının bir kısmı katılımcının halihazırdaki bilgisini, diğer kısmı bu bilgilerle çıkarım yapabilme kabiliyetini içerecektir. Dileyen katılımcılar aşağıdaki linklerden geçen yılın sorularını görebilir. 

Finans

Katılımcılar, Finansal Okuryazarlık Oyunu adı verilen bir sınav platformu ile teste tabi tutulacaktır. Burada her katılımcıya belli bir giriş sermayesi tanımlanacak ve hayali bir ekonomik ortamda ekonomik kararlar vererek en yüksek net varlıkla bitirmeleri beklenmektedir. Uluslararası Ekonomi Olimpiyatları komitesince geliştirilmiş bu oyunun yönergelerini ilgili linkte, "Financial Literacy" sekmesinin altında bulabilirsiniz.

Vaka Analizi

TEO ekibi tarafından hazırlanmış bir vaka analizi 29 Nisan Cuma öğlen 12.00’de tüm katılımcılara iletilecektir. Katılımcılar TEO ekibi tarafından 5 kişilik gruplara atanacak, ve katılımcıların bir grup çalışması ürünü olarak vaka analizi sunumlarını 1 Mayıs Pazar günü yapmaları beklenecektir. Sunuma mazeretsiz katılmayan katılımcılar diskalifiye edilir. Takım arkadaşlarından cevap alamayan katılımcılar 30 Nisan Cumartesi 14.00’e kadar organizasyon ekibine müracaat ederek yeni takım allokasyonlarına yönelebilir.

Sınav takvimi nedir?

Türkiye Ekonomi Olimpiyatları Nisan 2022 sonunda, 30 Nisan ve 1 Mayıs 2022’de yapılacaktır. Sınav sonuçları 2 hafta içerisinde mail yoluyla katılımcılara ulaşacak, asil ve yedek katılımcılardan uluslararası olimpiyata katılım isteği sorulacaktır. Uluslararası olimpiyat 26 Temmuz-1 Ağustos 2022 tarihleri arasında Çin’de gerçekleşecektir. Uluslararası olimpiyatın COVID-19 regülasyonlarına göre fiziksel ya da online gerçekleşme ihtimali bulunmaktadır.

Geçen Yılın Soruları

Çıkmış soruların tamamına tıklayarak ulaşabilirsiniz!

Çoktan Seçmeli Ekonomi

Which of the following best defines the term ceteris paribus?
A) All else equal
B) A first among equals
C) Banking crisis
D) Inflation rate

Açık Uçlu Ekonomi

Imagine a world in which states still issue fiat currency (i.e Turkish Lira), however 80% of the society has switched to using cryptocurrencies in their daily lives. These cryptocurrencies are decentralized and states have no power on the supply of money or the interest rates. One day, this world is rocked by a real estate bubble bursting, and the whole world tumbles down into a recession. What could the central bank governor have done to ameliorate the conditions of the recession, if cryptocurrencies were not around?

Vaka Analizi

You are the CEO of Hermes, an Electric Vehicle (EV) company. You currently possess the capital and technical knowhow to set up a base for your production and sales operations. Your team of consultants has prepared a list of countries that they deemed the most suitable for your base. You, as the CEO, are expected to choose a base of operations and defend your decisions to your board of directors.

  Martian Congressional Republic (MCR) Serene Kingdom of Neptune (SKN) Grand Duchy of the Moon (GDM) Former Yugoslav Republic of Pluto (FYROP) Earth
Technical Knowhow of the Workforce Low High High Medium High
Access to Capital in the Country High Medium High Low High
Petroleum
and Fuel
Dependency
High High High Low Low
Market Size Low High Medium Medium High
Access to Raw Materials Low High Low High High
Base Corporate Tax Rate Low High High Low High

As the CEO, you are free to determine the corporate strategy (prices, market segmentation, marketing strategy, wage policy etc.). You are known to be a creative CEO, so your board of directors are expecting a creative, yet solid defense when selecting the base.
When defending your decision to the board of directors, make sure to touch upon these topics:
● Initial investment in the base country
● Potential competition in the base country after you set up operations
● The likelihood of customers switching to EV’s due to fuel prices
● What role market size will play in your strategy
● Substitutability of the raw materials, workforce, and capital from foreign sources

Yönetim Kurulu

Erkin Ergüney

Direktör

Erkin uzun süreler Şirince'de yaz okullarına katıldıktan sonra çeşitli kalkınmakta olan ülkelerde vakit geçirdi, sonrasında Arkhé Projesi'nde kurucu ortak olarak yer aldı ve Şirince'ye yerleşti. Bir yandan girişimcilik ve sanayii alanında danışman olarak görev alan Erkin, Arkhé'de ekonomi, siyaset, finans gibi alanları koordine ediyor.

Sosyal bilimler alanında analitik, bilgisayar bilimlerini kapsayıcı çözümler yaratarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek hayali. Bira degüstasyonu ve Çince atasözleri öğrenmek günlük keyifleri arasında. 

Ömer Özgen

Akademik Direktör

Ömer Özgen lise eğitimini Robert Kolej’de tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimini Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi çift anadalını tamamladığı Boğaziçi Üniversitesinde almıştır. Lisans eğitimi esnasında değişim programı ile Ulusal Singapur Üniversitesinde (NUS) bir sömestir geçirmiştir. Yüksek lisansını Oxford Üniversitesinde Kalkınma Ekonomisi programında yapmıştır.  Günümüzde uluslararası bir ödeme teknolojileri şirketinde yönetim danışmanlığı yapmaktadır. 

Daha önceleri yatırım bankacılığı stajlarında bulunmuş ve birçok akademik projede araştırma asistanı olarak görev almıştır. Halen Kapadokya Üniversitesinde Turist Rehberliği bölümde öğrenimine devam etmektedir. İlgi alanları arasında kalkınma ekonomisi, finansal kapsayıcılık ve kent ekonomisi bulunur. Ethiyopya’daki toplu konut inşaatlarının yerel işgücü piyasasındaki etkisi üzerine yazdığı yüksek tezine buradan ulaşılabilir:  https://econpapers.repec.org/paper/csawpaper/2020-23.htm

Melisa Erol

Sınav Komitesi

Melisa Erol, Lund Üniversitesinde Kalkınma Politikaları bölümü üçüncü sınıf lisans öğrencisidir. Siyaset biliminin yanı sıra, akademik ilgi alanları arasında uluslararası ilişkiler, ekonomi tarihi ve finansal sistemler bulunmaktadır. Daha önce STK'lar, girişimcilik ve akademi gibi çeşitli alanlarda çalıştı. Anatolian Insider için Türkiye siyaseti üzerine yazılar yazdı. Ayrıca 2019 yılından bu yana, Arkhe Projesi için ekonomi yaz okulları düzenlemektedir. Şu anda İstanbul Politikalar Merkezinde çalışmaktadır.

Sarp Duyar

Sınav Komitesi

Sarp Duyar lisans eğitimini Lund Üniversitesi'nde, Kalkınma Araştırmaları bölümünde, Siyaset Bilimi anadalında yapmıştır. Lisans eğitimi sırasında ve akabinde etki ve girişim sermayesi alanında staj yapmış, ardından bir etki sermayesi fonunun finans bölümünde çalışmıştır. Bu çalışmalarının akabinde Türkiye'de özellikle oyun alanında olmak üzere çeşitli yaratıcı sektörlerde küresel kitle fonlaması üzerine danışmanlık veren bir ajans kurmuştur. Halen bu ajans ile çalışmaktadır. 

Akademik ilgi alanları arasında makroekonomik kalkınma politikaları, dijital yönetişim, ve otoriterleşme bulunmaktadır. Dijital propaganda tekniklerinin otoriter devletlerin uluslararası ilişkilerine katkısı ile ilgili tezine buradan ulaşılabilir: https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/9011273

 

Mentor Ekibi

Faruk Ecirli 

2004 yılında Kazakistan'da dünyaya geldi. 2011'de Antalya'ya taşındıktan sonra ilkokul ve ortaokul eğitimini burada tamamladı. Şu an yatılı olarak İstanbul Beykoz'daki NUN Okulları'nda kalmakta ve IB (International Baccalaureate) eğitimi görmektedir. 

Dartmouth College ve UNC-Chapel Hill Üniversitesi'ndeki profesörlerle Ekonomi/İşletme/Uluslararası İlişkiler alanlarında araştırma yapmış ve bu kapsamda yazdığı iki makaleden biri yayınlanmaya hak kazanmıştır. Şu anda akademik uğraşlarının yanında Versiyon 6 isimli roket takımında takım lideri olarak görev yapmaktadır.

Hasan Berk Zengin

Hasan Berk Zengin, 2021 yılında Robert Koleji'nden mezun oldu. Aynı senenin yazında, IEO'nun Türk takımında yer alarak bronz madalya kazandı. Şu anda Amerika'daki Michigan Üniversitesi'nde ekonomi ve bilgisayar mühendisliği çift ana dalı yapıyor. Kendisi, bu senenin ekonomi olimpiyatları Türk takımına hem teknik hem de stratejik anlamda mentörlük etmeyi heyecanla bekliyor.

Miraç Yıldırım

Lise eğitimine İstanbul'da Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB DP) kapsamında devam eden Miraç Yıldırım, 2021 Uluslararası Ekonomi Olimpiyatları’nda Türkiye Milli Takımında yer almıştır. Girişimcilik, diplomasi ve ekonomi başta olmak üzere çeşitli alanlarda çalışmalar yapmaktadır.

2 yıldır eş başkanlığını yürüttüğü NUN Girişimcilik Kulübü ile case yarışmaları, ulusal ve uluslararası girişimcilik zirveleri düzenleyerek potansiyel girişimci gençleri ekosisteme dahil etmeyi misyon edinmiştir. Kurucularından olduğu Action: Purification adlı girişim aracılığıyla küresel çaptaki su kirliliği problemine teknolojik çözümler getirmektedir. Ayrıca lise eğitiminin ilk yıllarından itibaren çeşitli kuruluşlarda lise ve üniversite öğrencilerine gönüllü İşaret Dili eğitmenliği yapmaya devam etmektedir. Lisede öğrenci meclisi başkanlığı görevini sürdüren Yıldırım, yaklaşık 3 yıldır siber güvenlik ve veri analizi alanlarıyla yakından ilgilenmektedir.

Ekonomi alanındaki faaliyetlerine, katıldığı FTE Economics for Leaders eğitimi, Georgetown Üniversitesi araştırma projeleri, nunef. ekonomi komitesi başkanlığı ve yönetici kadrosunda yer aldığı IEOx Toastmasters aracılığıyla devam eden Yıldırım’ın hayali arkasında bir iz bırakabilmektir.

Soykan Çağan Baş

Robert Kolej’de 11. Sınıf öğrencisiyim ve lise yıllarımın başlarından beri ekonomiyle ilgiliyim. İlkokul ve ortaokul yıllarımı Azerbaycan’da geçirdim ve bu süreç içinde birçok kez okul değiştirdim. Yeni insanları tanımayı, yeni yerlerde yaşamayı çok seviyorum. Ekonomiyle ilgiliyim çünkü içinde bulunduğumuz dünya düzenini anlamamızı ve bunu iyilik için kullanmamızı sağlıyor. Türkiye Ekonomi Olimpiyatları da bu alanda gelişmemi ve daha kat edecek ne kadar çok yolum olduğunu görmemi sağladı. Bu sene Türkiye Olimpiyat Takımına mentorluk yaparak üyeler için olimpiyat sürecini kolaylaştırmayı ve daha keyifli hale getirmeyi umuyorum.

Erkin Ergüney

8 programı var

Detaylar

Sarp Duyar

3 programı var

Detaylar

Ömer Özgen

4 programı var

Detaylar

Online