Kamp Süresi

5 gün

Tarih

21 - 26 Ağustos 2017

Eğitmenler

5 eğitmen

Siyaset Yaz Okulu

21 Ağustos- 26 Ağustos 2017 (Köye geliş: 20 Ağustos Pazar)

Nişanyan Otel – Şirince

Bir siyasi danışman, devlet yetkilisine önerilerde bulunurken yahut idari bir konuda milletvekilleri arasında anlaşmazlık çıktığı zaman argümanlar devreye girer. Bu gibi durumlarda karşı tarafı ikna etmek esastır. Bu amaca çoğunlukla fikirlerin çatışması yoluyla varılır. Söz konusu fikirler bazen çiftçiden kilo başına alınacak vergi miktarı kadar somutken, bazense özgürlük, demokrasi, hak, hukuk gibi epeyce soyut konular olabilir. Bu çarpışan fikirlerin iki siyasi figür arasında kalacağı düşünülemez, ve eninde sonunda toplumdan en uzakta yaşayan vatandaşın kulağına kadar gidecek kararlar alınır. Kararlar çoğu zaman üstyapıları alttaki buzdağını gizlemiş halde önümüze gelirler, gazete okumak bu yüzden dünyanın en zor işlerinden biridir. Her gün ülkede olan binlerce olay içerisinden genel temaları ve alt kuvvetleri seçmek belli bir bakış açısı ile mümkündür. Türkiye’de kadının verdiği hak ve özgürlük savaşını örneğin, haftanın haberleri arasından yakalamak kolay değildir.

Bir satranç oyununda çoğu zaman o ana uygun hamleleri görmek kolayken, sonraki hamleleri tahmin etmek zordur, satrancın kurtlarının D3’e giden bir vezirin kaç hamlede oyunu kazanacağını söylemesi hayret uyandırır. Siyasette de olayların yüzeyinde kalmayıp alt düzlemlerde çarpışan fikirleri görmek, sonraki hamleleri görebilmek için elzemdir.

2017 yazında yapacağımız bu yazokulunda, kaotik Türk siyasi ortamından bir süreliğine uzaklaşıp, yıllardır meydana gelen olayları kuş bakışı bir perspektiften incelemek istiyoruz. Bunu yaparken, amacımız bir noktada politik felsefeyle siyaset dünyasının ilişkisini ortaya koymak. Yazokuluna katkıda bulunacak hocalarımızın siyasi hayatla içli dışlı olmaları ve aynı zamanda da teorik çalışmalarına devam ediyor olmaları katılımcılar için bu yazokulunu daha da yararlı kılacaktır.

21-26 Ağustos tarihlerinde, Nişanyan Otel’de yapılacak bu yazokulunda yoğunlaşacağımız sorular:

Modernleşme Türk toplumu için ne anlama geliyor ve politik yaşamı nasıl etkiliyor?

Ortadoğu toplumunun sekülerleşme deneyimiyle paralel olarak Türkiye’de bu değişim nasıl işledi ve Türk siyasi hayatına etkisi nasıl oldu?

Anadolu şehirlerinin son yıllardaki değişimi ne yönde ve bu değişimin sonucu bizi nasıl etkileyecek?

Osmanlı düşünce dünyasından bizlere neler miras kaldı, bu fikirler Cumhuriyet Türkiye’sinde ne anlam ifade ediyor?

Milliyetçilik kavramının ve azınlıkların Türk demokrasisine etkisi nedir?

Asaf Savaş Akat

1 programı var

Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Detaylar

Levent Gültekin

1 programı var

Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Detaylar

Etyen Mahççupyan

1 programı var

Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Detaylar

Baskın Oran

1 programı var

Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Detaylar

Emin Fuat Keyman

2 programı var

Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Detaylar

Şirince Nişanyan Otel