Aynı bağlam içindeki şeylerin düzenli tekrarına verdiğimiz isim olan "ritim" etrafında sinestezik bir keşif yolculuğuna davetlisiniz.
Çoğunlukla ses ve hareket olarak düşünsek de aslında uzayzamanda tanımlanabilecek her şeyde karşılık bulan bir olgu ritim. Atomların diziliminden saatin tiktaklarına uzanan bu geniş çerçevede biz de ritmi bir temel tasarım ilkesi olarak ele alıp, etrafımızdaki ritimlere gözlerimizi açacağız.
Atölyemiz Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aykut Coşkun ile görsel sanatlarda ve tasarımda ritim prensibini inceleyerek başlayacak. Sanat tarihinden seçilmiş eserler üzerinde “Ritim görsel olarak nasıl inşa ediliyor?” ve “Biz görsel ritmi nasıl algılıyoruz?” sorularını yanıtlayacağız. Ardından, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Yöneticisi Mehmet Güntekin ile işittiğimiz ritim üzerine bir ders ve uygulama yapacağız. Dünyada ritim çeşitliliği açısından en zengin müzik kültürlerinden biri olan Klasik Türk Müziği'ndeki ritim kalıplarını yani usulleri öğreneceğiz, ellerimizi ve dizlerimizi kullanarak vuruşları birlikte duyacağız. Atölyenin son aşamasında Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü yüksek lisans öğrencisi H. Nurbahar Kurtlu’nun yönlendirdiği uygulamalar ile tüm bu öğrendiklerimizi sentezleyerek birlikte görsel ritimleri işitsel ritimlere dönüştüreceğiz.
Gözlerimizi şeylerin ritmine açtığımız bu iki saatin ardından ağaçların, dalgaların, sokaktaki insanların ve hatta düşüncelerimizin ritmini duyabilme dileğiyle güzel bir Kadıköy öğleden sonrasına dağılacağız.
Tarih&saat: 9 Nisan Pazar 14:00-16:00
Yer: Kadıköy Ağaç Ev
Kaynaklar: Atölyenin öncesine ve sonrasına yönelik kaynaklar kayıt olan katılımcılarla paylaşılacaktır.
Kontenjan: 20 kişi
Katılım ücreti: 250 TL
Atölyeden elde edilen gelir, deprem bölgesine gönderilmek üzere çocuklara yönelik eğitim malzemeleri satın alınarak değerlendirilecektir.
İletişim kişisi: H. Nurbahar Kurtlu (05454259568)
İstanbul