Çağımızda tüketime olan talebin büyük bir hızla artması ve aşırı kaynak kullanımının etkisiyle ekosistemlerin geri dönülemez biçimde hasar görmesi sadece çevresel değil, insan yaşamını tehdit eden küresel bir soruna dönüşmüş durumda. Ekonomik ve sosyal gelişmenin devamlılığı açısından çevresel zararları yüksek, kaynakların kontrolsüz kullanımına bağlı geleneksel üretim metodlarını terk etmek zorunlu hale geliyor.
21. yüzyılda, temiz ve verimli üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sürdürülebilir kalkınma adına tüm dünyanın benimsediği ortak bir hedef olarak gözükmekte. Bu hedef doğrultusunda, dünyada yeşil teknolojilere yapılan yatırımlarda hızlı bir artış gözlemlenirken, çevresel etkileri yüksek üretim metodlarına uygulanan yaptırımlar yaygınlaşmaya ve ağırlaşmaya devam ediyor. Üretim sistemlerindeki bu dönüşümün, yenilenebilir kaynaklar açısından yüksek potansiyele sahip olan ülkemiz için, ekonomik kalkınma ve küresel rekabet gücü açısından yeni bir fırsat alanı oluşturabileceği öngörülmekte. Son dönemde oluşan farkındalık ve artan desteklerle enerji verimliliği, atık yönetimi, ulaşım, gıda üretimi ve su verimliliği gibi alanlarda çevreye uyumlu teknolojik çözümler geliştiren başarılı girişimlerin sayısı da hızla artıyor.
Peki geniş bir endüstriyel yelpazedeki sorunlara çözüm üreten yeşil teknoloji girişimlerinin ortak noktaları neler? Türkiye’de geleneksel üretim metodlarının oluşturduğu zararlar hangi boyutlarda? Yeşil teknoloji girişimciliği alanında ne gibi fırsatlar ve teşvikler mevcut ? Bu alanda fikir aşamasındaki projelerin hayata geçebilmesi için nasıl adımlar atılmalı?
29 Temmuz- 2 Ağustos tarihlerinde Şirince’de, farklı disiplinlerden bu sorulara cevap arayan bireylerin, alandaki kanaat önderlerinin, sorunlara teknolojik çözümler geliştirmek için çalışan girişimcilerin ve ekosistemin içinden yol gösterici mentörlerin bir araya geleceği dört günlük bir inziva ve eğitim buluşması düzenliyoruz.
Sorunların derinlemesine ele alınacağı, çözüm odaklı yeni fikirlerin doğacağı ve çok paydaşlı iş birliklerinin ilk adımlarının atılacağı bu programda ele alınacak genel konu başlıkları su şekilde:
- Yeşil mutabakat,Türkiye ve dünyada dönüşen üretim sistemleri
- Düşük karbon kullanımı, enerji verimliliği ve tasarrufu
- Yeşil teknoloji girişimciliğinin önemi ve geleceği
- Döngüsel ekonomi ve sistem düşüncesi
- Tasarım odaklı düşünme ile iş geliştirme
- Yeşil teknoloji girişimciliğinde finansmana erişim
Şirince’nin etkileyici doğasında; ilham verici sunumlar, samimi iş birlikleri ve besleyici tartışmalarla dolu bu programda son derece özgün bir ortak çalışma, eğitim ve ‘networking’ deneyimi yaşayacaksınız. Daha sürdürülebilir bir geleceğe inanıyor, enerji verimliliği, atık yönetimi, ulaşım, gıda üretimi ve su verimliliği gibi alanlarda teknolojik çözümler üretebileceğinizi düşünüyorsanız, heyecanınız ve fikirlerinizle beraber sizi de Şirince’ye bekliyoruz.
Hedef Kitle:
- Yeşil teknolojilere ilgi duyan, Türkiye’de var olan ekosistemi ve fırsatları daha iyi kavramak isteyen girişimci adayları,
- Fikir aşamasında olanlardan, hâlihazırda çekirdek yatırım almış girişimlere kadar farklı aşamalardaki girişimciler,
- Enerji verimliliği, atık yönetimi, gıda ve su verimliliği, gibi konularda kapsamlı bilgi ve fikir edinmek isteyen öğrenciler ve profesyoneller.
Kazanımlar:
“İnziva, yaratıcılık ve anlamlı sosyalleşmeyle dolu bir hafta”
Günlük hayatın karmaşasının olmadığı, yoğunlaşabilmek ve bireylerin yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarabilmek üzere inşa edilmiş bir ortamda odaklanma, üretme ve samimi bağlar kurabilme fırsatı,
“Kanaat Önderleriyle Fikir Alışverişi”
Gıda ve tarım alanlarındaki sorunları ve fırsatları alanlarında öncü akademisyenlerden dinleme, kanaat önderleriyle uzun uzun sohbet edip fikir alışverişinde bulunabilme imkânı,
“Samimi ve verimli iş birlikleri”
Yeşil teknolojiler ekosisteminde değerli işler yapan, yaratıcı çözümler ortaya koyan girişimciler ve mentörlerle samimi bir ortamda zaman geçirip uzun vadeli iş birliklerinin ilk adımlarını atma fırsatı,
“Ortak değerlerde buluşan bir topluluk”
Sizinle ortak sorunlara ilgi duyan, benzer kaygılar ve umutlar taşıyan bireylerle tanışıp destekleyici, enerjik ve çözüm odaklı bir topluluğun parçası olma şansı,
“Net bir yol haritası”
İlham verici sunumlar, besleyici tartışmalar ve eğlenceli atölyelerle dolu bir haftanın ardından, atmanız gereken adımlar, gitmeniz gereken doğrultu üzerine somut bir strateji ve sağlam bir özgüven elde edeceksiniz.
Arkhé Projesi - Şirince Köyü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.