Tarihçi, elindeki malzemeye nasıl yaklaşır? Kendini bir geleneğin, literatürün içerisinde nasıl konumlandırır? Bizden önce yazılanlar bizim tarihe bakışımızı nasıl şekillendirir?
Tarih'in dedikodusu, Tarih'in kendisinden daha mı ilginçtir?
Klasik, Erken Modern, XIX. yüzyıl, Tanzimat, Modernleşme, Cumhuriyet...
Her biri Türk-Osmanlı tarihçiliğinde ayrı bir ihtisas sahası oluşturan bu farklı dönemleri kuşatan ortak sorulara, gündemlere ve yöntem tartışmalarına hasrettiğimiz 1 haftalık bir program kurguladık.
Meslekten tarihçilerin kariyerleri süresince karşılaştıkları metodolojik ikilemleri, tereddütleri, teorik ve pratik açmazları farklı akademik kulvarlardan öğrenci ve tarihçiler nezdinde paylaşabilecekleri eleştirel bir zemini hedefliyoruz.
Tarih'in siyaset ve popüler kültürün müdahalesi altında her gün yeniden kurgulandığı bir çağda, akademik tarih anlatılarının güç ve zaaflarını masaya yatıracağımız bir tartışmaya ev sahipliği yapacağız.
Hocalar
Ahmet Ersoy | Boğaziçi Üniversitesi
Baki Tezcan | University of California Davis
Y. Doğan Çetinkaya | İstanbul Üniversitesi
Doğan Gürpınar | İstanbul Teknik Üniversitesi
Talin Suciyan | Ludwig-Maximilians Universität München
Zeynep Aydoğan | Institute for Mediterranean Studies (FORTH), Crete
Zeynep Ertuğrul | Humboldt Universität zu Berlin
Ders programı, konu başlıkları ve okuma önerileri için tıklayın.
Arkhé Projesi - Şirince Köyü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.