Gökleri seyreden Osmanlı müneccimleri geleceği nasıl tahmin ediyorlardı?
İlm-i tıbbda hazık Osmanlı tabipleri vebalılara nasıl şifa dağıtıyorlardı?
Osmanlı bilimi kitabi ve tecrübi bilgi arasında nasıl bir yol izledi?
Arkhé Tarih gururla sunar.
Bu yaz, Arkhe'nin dingin atmosferinde, alanında uzman tarihçilerimizin rehberliğinde Osmanlı bilim geleneği içinde iki önemli alanı temsil eden astronomi ve tıp bilimlerinin tarihini masaya yatıracağız.
Seminerlerimizde Osmanlı tarihindeki astronomi ve tıp teorilerinin neler olduklarını, zaman içinde nasıl geliştiklerini müzakere ederken, aynı zamanda atölyelerimizde bu teorilere eşlik eden bilimsel uygulamaları, süreçleri ve tarifleri yeniden canlandıracağız.
Kağıttan yaptığımız astronomi aletleriyle Şirince’nin berrak gökyüzündeki yıldızları gözlemleyecek, vebayı tedavi ettiği rivayet edilen ilaçları beraber terkip edeceğiz.
Osmanlı biliminin tıp ve ilm-i nücum sahalarında hem teorik hem de pratik boyutlarda nasıl işlediğini ele alacağımız bu kamp Osmanlı bilimine ilgi duyan herkesin başvurularına açıktır.
Eğitmenlerimiz:
Gaye Danışan (İstanbul Üniversitesi)
Ahmet Tunç Şen (Columbia University)
Nükhet Varlık (Rutgers University)
Akif Yerlioğlu (Boğaziçi Üniversitesi)
Sorularınız için Yasemin Akçagüner (ya2300@columbia.edu) veya Cem Türköz (cemturkoz@fas.harvard.edu) ile iletişime geçebilirsiniz.
Arkhé Projesi - Şirince Köyü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.