Kamp Süresi

7 gün

Tarih

25 Haziran - 02 Temmuz 2023

Eğitmenler

4 eğitmen

Psikanaliz ve Sinema

Sinemanın ne olduğuna, neyi ele aldığına ve bunu nasıl yaptığına ilişkin pek çok şey söylenebilir. Psikanalizin genel olarak düşünceyle, özel olarak ise sosyal bilimlerle ve sanatla ilişkisi günümüzde gitgide daha fazla merak uyandıran bir konuya dönüştü. Eğer bu ilginin nedenlerinden biri Lacan ise diğeri kesinlikle psikanalizin soru sorma yöntemi olabilir. Psikanaliz temas ettiği alan itibariyle bütün uzlaşmalarımızı derinden sarsar. Evrene, türümüze ve kendimize ilişkin eminlik hissimizi yerinden eder.

Sinema konusunda da durum bundan farklı değil: Sinemadan neden etkileniriz? Seyirci neyle özdeşleşir? Ekrandaki görüntüler bize ne ifade eder? Lacan’ın ayna evresi ile sinema perdesi arasında bir paralellik kurulabilir mi? Sinemanın ideolojik işlevi nedir? Sinemayla ilgili bunlar gibi sayısız soru sorabiliriz. Slavoj Zizek’in pek çok örneğini verdiği gibi, filmleri ideoloji eleştirisi amacıyla kullanmak da mümkün olabilir. Tabii sanatı psikopatolojiye indirgemeden. Sinema bütün sanatlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip, görüntüyü kullanmanın farklı bir yolunu bize sunuyor. Aslına bakılırsa imgenin gücü etkisini her düzeyde gösterir. Kötülük olarak ortaya çıktığında bizi bize benzeyenlere karşı yabancılaştırır. Saf bir nefret biçimini alabilir. Freud’un bir zamanlar dediği gibi en çok bize benzeyenden “komşu”dan nefret ederiz, onu yok etmeye çalışırız.

Sıra aşka gelince, sinemanın söyleyeceği çok sözü var. İmgelerin güzelliği bizi çarpar, etkisi altına alır, büyüler. Sanki bu güzellik içinde kaybolduğumuz bir uçurum açar. Aşk hem sinema hem edebiyat için bir köşe taşıdır, o olmaksızın bu ikisini düşünemeyiz. Madam Bovary’den Truffaut’nun Serseri Aşıklar’ına, Benjamin’in Son Bakışta Aşk’ından Nuri Bilge Ceylan’ın takıntılı aşıklarına giden bir yol vardır.

Ve… İmgeler kaydeder, kaydolur ve bir hafıza kurar. Unutmanın, kaybolmanın karşısında tarihin belleğini oluşturur.

1.GÜN
11:00 - 12:30
Ortak Açılış Oturumu
“Psikanaliz ve Sinema”
15:00 - 18:00
Film Gösterimi: Benim Adım Aşk
Açış Konuşması: Ceren Korulsan
20:30 - 22:00
Film Gösterimi: Tape (Linklater)

2.GÜN
11:00 - 12:30
Oturum: Kendini Kandırmak
Açış Konuşması: Zeynep Talay Turner
15:00 - 18:00
Film Gösterimi: Parfüm
Oturum: Benden Emin Olabilir miyim?
Açış Konuşması: Mesut Varlık
20:30 - 22:00
Film Gösterimi: Kış Uykusu

3.GÜN
11:00 - 12:30
Oturum: İmkansız Arzu, İmkansız Çift
Açış Konuşması: Özgür Öğütcen
15:00 - 18:00
Film Gösterimi: Phantom Thread
Ortak Oturum
20:30 - 22:00
Film Gösterimi: Forgiving Dr. Mengele

4.GÜN
11:00 - 12:30
Oturum: Kötülük, Affetme, Unutma
Açış Konuşması: Zeynep Talay Turner
15:00 - 18:00
Film Gösterimi: Before Sunrise
Oturum: Çift Olmak
Açış Konuşması: Ceren Korulsan
20:30 - 22:00
Film Gösterimi: Ahlat Ağacı

5.GÜN
11:00 - 12:30
Ortak Oturum
15:00 - 18:00
Film Gösterimi: In the Mood for Love
Oturum: Biten Kavuşma İmkanı
Açış Konuşması: Mesut Varlık
20:30 - 22:00
Film Gösterimi: Taxi Driver

6.GÜN
11:00 - 12:30
Oturum: Kötülüğün ve İyiliğin Ötesinde
Açış Konuşması: Özgür Öğütcen
15:00 - 18:00
Film Gösterimi: Piano Teacher
Ortak Oturum
20:30 - 22:00
Ortak Kapanış Oturumu
“Kötülük ve Aşk ve Hafıza“

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.

Kendi çadırınız 5.200,00 TL
Arkhe çadırı (Yalnızca size) 5.400,00 TL
Yatakhane (6-8 kişilik) 6.400,00 TL
Konaklamasız 4.900,00 TL
Günübirlik katılım 1.900,00 TL

*Fiyatlara üç öğün yemek ve seçili konaklama dahildir. **Fiyatlar başvuruların açıldığı tarihten kapandığı tarihe kadar değişkenlikler gösterebilir.