Kamp Süresi

6 gün

Tarih

11 - 17 Haziran 2023

Eğitmenler

5 eğitmen

Nörobilim, Psikiyatri, Felsefe

Beden ve zihin arasındaki etkileşim ve bunun etrafındaki tartışmaların çok uzun bir tarihi olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan nörobilimin kazandığı ivme ve bunun etrafındaki gelişmelerin tartışmalara kattığı yeni boyutlar oldukça heyecan verici. Nörobilim çağındaki keşifler zihnin yapılanması ile ilgili yeni ufuklar açıyor ve bu keşiflerin insan tanımının bizzat kendisi üzerinde bir dönüşüm yaratıp yaratmadığı tartışılıyor. 'Davranışlarımızın ve ıstırabımızın hangi sınırlara kadar biyoloji ile açıklanabileceği' şimdilik tartışmaların başını çekiyor.

-Bahsedilen keşifler karar verme ve özgür irade konusunda psikoloji ve felsefede yeni tartışma alanları açıyor mu?
-Bilimin yeterince ilerlediği bir senaryoda düşünsel süreçlerin, davranışların arkasındaki motivasyonların ve ruh hastalıklarının tamamının bilimle aydınlatılması mümkün mü?
-Yoksa insanı diğer canlılardan ayıran ve biyolojiye indirgenemeyecek bir özden söz etmek mümkün mü?
-Eğer mümkünse bu öz yalnızca insana mı ait yoksa bu özü başka canlılarla paylaşıyor muyuz?
-Bizi yapay zekadan sonsuza dek ayıran özelliklerimiz olduğunu söyleyebilir miyiz?
-Nörobilim bize duyular ve öznel deneyimler ile ilgili neler söyleyebilir?
-Psikanalitik Teori ve nörobilimsel gelişmeler arasında kurulabilecek paralellikler neler?
-Psikoterapi beyni ne biçimde dönüştürür?
-Oluşan yeni düzlemler için psikiyatride bir paradigma değişimi yaşanıyor demek makul olur mu?
-Bu tartışmaların klinik psikiyatri uygulamalarında yarattığı değişimler neler?

Güncel gelişmeler ışığında bu sorulara ve daha birçoğuna yanıtlar arayacağımız programımız nörobilim, psikiyatri, felsefe alanlarına ilgi duyan lisans öğrencilerine, bu alanlarda çalışan lisansüstü öğrencilerine ve klinisyenlere uygun bir içeriğe sahip. Bu konular ve sorular sizi de heyecanlandırıyorsa 11-17 Haziran arasında Nörobilim-Psikiyatri-Felsefe Yaz Okulu için Arkhé Şirince Kampüsümüze davetlisiniz!

12 Haziran Pazartesi
10:30 - 13:00
Güven Güzeldere: İnsan Nedir? İnsan, Hayvan, Yapay Zeka, Robotlar, Siborglar
(1. Oturum)
15:30 - 18:00 
Saffet Murat Tura: Beyin ve Psikoterapi 

13 Haziran Salı
10:30 - 13:00
Saffet Murat Tura: Beden-Zihin Problemi: Subjektivite ve Anlam 
15:30 - 18:00
Burçin Çolak: Psikiyatrinin Tarihsel Gelişim Süreci
20:30-21:30
Tartışma Oturumu: Bilincin Zor Problemi 

14 Haziran Çarşamba:
10:30 - 13:00
Burçin Çolak: Dini İnancın Nörogörüntülenmesi
15:30 - 18:00
Güven Güzeldere: İnsan Nedir? (2. Oturum)

15 Haziran Perşembe:
10:30 - 13:00
İbrahim Hakan Gürvit: Nörobilimsel ve Psikanalitik Bilinçdışı Örtüşebilir mi? 
15:30 - 18:00
Candaş Sert: Kendi Bilişsel Süreçlerinin Farkında Olmak: Metakognisyon
20:30 - 21:30
Tartışma Oturumu

16 Haziran Cuma: 
10:30 - 13:00
Candaş Sert: Soyut Konseptler ne Kadar Soyut Olabilir?
15:30 - 18:00
İbrahim Hakan Gürvit: Psikanaliz Öznenin İnşasını Mükemmel Görür, Öznenin Çalınmasının Bilimine Ne Ad Verilmeli?

Saffet Murat Tura

2 programı var

Detaylar

Güven Güzeldere

1 programı var

Detaylar

Burçin Çolak

1 programı var

Detaylar

Candaş Sert

1 programı var

Detaylar

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.