Kamp Süresi

6 gün

Tarih

11 - 17 Haziran 2023

Eğitmenler

3 eğitmen

Neolitik’ten Demir Çağı’na Anadolu’da Kült ve Ritüel

Netflix’in popüler Türk yapımları Hakan Muhafız ve Atiye’yi yeni yeni unuturken bu sene de Şahmaran dizisi ile bir kere daha Anadolu mirasının mistisizmle harmanlanarak popüler kültüre girişini izledik. (Belki de uzak geçmişle bağımızı en kolay böyle kuruyoruz.) Peki Anadolu’nun insanına, toprağına işlemiş bu kültler ve ritüeller arkeolojide nasıl karşımıza çıkıyor? Arkeologlar bunları nasıl ele alıyor? Bu yaz okulunda Anadolu Prehistoryası ve Protohistoryasını birlikte değerlendirerek 12.000 yıllık bir süreçte öne çıkan kült ve ritüel ögelerine yakından bakacağız.

Göbeklitepe’den başlayarak Anadolu'daki önemli yerleşimlerde kült ve ritüeli Thomas ve Süheyla Hocalarımızdan dinleyeceğiz. Üç günlük Anadolu arkeolojisi derslerinin ardından dördüncü günde dövme sanatçısı Anadolu ve Mezopotamya'da dövme motifleri, deq kültürü ve bir ritüel olarak dövme hakkında söyleşi yapacağız. Beşinci ve son günümüzde arkeolog H. Nurbahar Kurtlu ile geçmişin dünyasına kolektif yaratıcılığımızla erişmeye çalıştığımız bir "speculative worldbuilding" atölyesi düzenleyeceğiz.

Hem arkeolojinin ana nesnesi olan maddi kültürden hem somut olmayan bir kültürel miras ögesi olan dövme pratiğinden yola çıkarak Anadolu'daki geçmiş yaşamları hayal edeceğimiz, bizimle aynı topraklarda farklı zamanlarda yaşanmış hayatlara temas edeceğimiz bu beş güne siz de davetlisiniz.

1. GÜN - 12 Haziran Pazartesi
*Zemin hazırlanması I: Paradoks primatlar: Homo sapiens’in zihinsel evrim ve sembolik davranışlarının kökenleri (Thomas Zimmermann)
*Zemin hazırlanması II: Silah, alet ve ötesi: Geç Paleolitik’te “bilinç devrimi”, vücut algısı ve sanatsal faaliyetler (Thomas Zimmermann)
*İlk Holosen “kült yerleri”: Göbekli Tepe, Karahan Tepe, Sayburç, Nevalı Çori, Gusir Höyük, Hasankeyf, Gre Fılla, Çayönü, Boncuklu Tarla (Thomas Zimmermann, Süheyla Gedik Zimmermann)
*Erken Neolitik’te mimarlık ve görsel sanatlarda steller ve dikilitaşların yeri ve önemi (Süheyla Gedik Zimmermann)

2. GÜN - 13 Haziran Salı
*Neolitik’te kült, hatırlama ve insan: Çatalhöyük’te değişen kavram (Thomas Zimmermann)
*Bir yokluğu anlamak: Kalkolitik ve Erken Tunç Çağı’nda “mabet” ve “kült merkezleri”nin varlığı ya da yokluğu üzerine tartışma (Thomas Zimmermann, Süheyla Gedik Zimmermann)
*Tapınağın geri dönüşü: Orta Tunç Çağı’nda yerel ve ithal kült izleri (Thomas Zimmermann, Süheyla Gedik Zimmermann)       
*Akşam film gösterimi

 3. GÜN - 14 Haziran Çarşamba
*1000 tanrı(ça)ya sahip olmak: Hitit Dönemi’nde kült ve ritüellerden seçilmiş örnekler (Thomas Zimmermann, Süheyla Gedik Zimmermann)
*Arka-taşlar: Geç Tunç Çağı ve Demir Çağı’nın kült ikonografisi (Süheyla Gedik Zimmermann)
*Akşam günbatımında kayalık yürüyüşü

4. GÜN - 15 Haziran Perşembe
*Efes Antik kenti ziyareti 
*Selçuk Arkeoloji Müzesi ziyareti

5. GÜN - 16 Haziran Cuma
*Dövme kültürü ve ritüel olarak dövme 
*“Speculative worldbuilding” atölyesi (H. Nurbahar Kurtlu)
*Kapanış toplantısı/sohbeti

Program içeriğine dair sorularınız için:
H. Nurbahar Kurtlu
05454259568

Thomas Zimmermann

2 programı var

Arkeoloji

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent Doktor Öğretim Üyesi

Detaylar

Hanife Nurbahar Kurtlu

4 programı var

Arkeoloji
Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.