Zaman ve mekân, içinde hayatı deneyimlediğimiz, birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki boyut iken, zamanın dinamizmi sosyal bilimler tarafından hep daha çok ilgi gördü. Mekân'ın her türlü araştırmada dinamik bir sorun olarak ele alınmasının önemi ancak 19. yüzyıl sonunda ulaşım ve iletişim devrimiyle olanak verilen kapitalist “küreselleşme”nin toplumsal yaşantıda yarattığı değişikliklerle yüz üstüne çıkmıştır. Yeryüzünde dolaşımları devrim niteliğinde değişen ürün, servis, enformasyon ve insanlar "zaman-mekan sıkışması" olarak tanımlanan toplumsal değişimleri deneyimlemiştir. Ekonomik mantığın düşünce yapımızı hayli şekillendirdiği şu dönemde fiziksel mesafesini dahi zaman üzerinden düşünüyoruz (İstanbul-İzmir arası iki saat).
Şehir bölge planlama, mimarlık, inşaat mühendisliği ve benzeri mekân üreticileri Newton'a kadar dayanan bilimsel gelenek ve teknolojiden ötürü ürünlerini soyut, izomorfik mekânda tasarlar. Sujeleri izole, ayrı, bağımsız, bütünden kopuk bir şekilde düşünüp, dizayn etme eğiliminde olabilir. Bu tasarıların kentte ya da taşrada vuku buluşunda ise bilim, sermaye, emek, ekoloji, ve toplum beraber rol oynar. Modernite, post-modernite eleştirilerinin de sıkça başvurduğu metaforik kullanımlarına da çok rastlanan mekân nitelemelerine (literary space, ekonomik saha, space for negötation vb.) dayanan bilim ve tekniklerin kent hayatında yarattığı sorunlardan biri de yabancılaşma olarak karşımıza çıkıyor.
Sosyoloji ve antropoloji tarafından da fazlaca kullanılan "toplumsal mekân"ın fiziksel mekâna bağlılığı politik-ekonomik üretiminden ayrı düşünülemeyeceği için, kampımızda mekân sorunsalını siyasileştirip, sosyoekonomik yönleriyle ele alacağız. Planlama geleneğinin ulus-devlet siyasi oluşumuyla ilgisi, mülkiyet hakları ve müşterek haklar, kent yönetimlerinin teknokratik anlayışlarla değişimi, kent-ekoloji eksenindeki çatışmalar, ve son on yılda kent yaşantısındaki sorunların yol açtığı direnişler kampımızda incelenecek.
Ekonomi, siyaset, sosyoloji, felsefe, antropoloji, tarih, mimarlık, şehir-bölge planlama gibi bölümlerde okuyan, kent günlük yaşantısı hakkında kafa yoran her kişi kampa başvurabilir.
Arkhé Köyü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.
Günü Birlik Katılım | 450,00 TL |
Yalnız Katılım (Şirince'de bir otel ile anlaşmak isterseniz.) | 1.150,00 TL |
Arkhe Çadırı | 1.650,00 TL |
Şahsi Çadır | 1.550,00 TL |