18-25 Haziran 2022
Bu kamp, adını, 2015’te henüz 48 yaşındayken kaybettiğimiz Shahab Ahmed’in ölmeden önce tamamladığı, What is Islam? The Importance of Being Islamic (Princeton: Princeton University Press, 2015) adlı kitabından alıyor. Amerika’da özellikle İslami Çalışmalar alanında geniş yankılar uyandıran bu kitap, Türkiye’de pek tartışılmadı. Bunun bir nedeni kitabın henüz Türkçe’ye çevrilmemiş olması.
18-25 Haziran haftası boyunca, bu kitap üzerinden, bir yandan İslam’ın kelam, fıkıh, tefsir gibi, tabiri caizse “ana akım” ilimleri üzerinde duracağız, bir yandan da doğa bilimleri, felsefe, tasavvuf gibi, bazı önermeleri İslam’ın “ana akım” anlayışlarıyla çelişiyor gibi görünebilen sahalarda, Müslümanlar’ın, vardıkları sonuçları, İslam’ın genelgeçer tanımlanış biçimleriyle insicamlı bir çerçeve içinde tutmayı nasıl başardıklarını (ya da başaramadıklarını) irdeleyeceğiz. Hedefimiz, sadece Shabab Ahmed’in kitabının tezini anlamak değil, o tezle hem eleştirel, hem de yaratıcı bir etkileşim içine girmek olacak. Kampın temel eğitimi, Kaliforniya Üniversitesi Davis Kampüsü Tarih Bölümü öğretim üyesi Baki Tezcan, katılımcılarla yapacağı on derste, Davis’de bu konuda verdiği bir seminerin on haftalık programını takip etmeyi planlıyor.
Eğitmenlerimiz
Baki Tezcan (Tarih, University of California, Davis)
Anna Bigelow (Religious Studies, Stanford University) (Zoom)
Ertuğrul İsmail Ökten (Tarih, İstanbul Medeniyet Üniversitesi) (Zoom)
Muhammad Fadel (Hukuk Fakültesi, University of Toronto) (Zoom)
Taymiya Zaman (Tarih, University of San Francisco) (Zoom)
Vefa Erginbaş (Tarih, University of Providence) (Zoom)
Zeynep Oktay (Edebiyat, Boğaziçi Üniversitesi) (Zoom)
Arkhé Kampüsü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.
Günü Birlik Katılım | 450,00 TL |
Yalnız Katılım (Şirince'de bir otel ile anlaşmak isterseniz.) | 950,00 TL |
Koğuş (6-8 Kişilik) | 1.950,00 TL |
Arkhe Çadırı | 1.450,00 TL |
Şahsi Çadır | 1.350,00 TL |