Toprağa kazma vurulan her yerde tarihi eserlerin çıktığı bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye’nin neredeyse her şehrinde arkeoloji müzeleri bulunuyor ve her sene onlarca kazı yapılıyor; ama arkeolojiyi ne kadar yakından tanıyoruz? Örneğin daha önce medya arkeolojisi, internet arkeolojisi, çöp arkeolojisi gibi kavramlar duymuş muydunuz? Veya Sigmund Freud'un psikanaliz kuramını oluştururken arkeolojiden ilham aldığını biliyor muydunuz?
Arkeoloji, diğer adıyla kazı bilimi, geçmiş toplumlardan kalan maddi kültür öğelerini inceleyen bir bilim dalı olarak kabul görse de günlük hayatta çok farklı yansımaları var: Kimi için köylülerin tarlalarını ellerinden alan, kimi için işsiz kalma endişesi uyandıran, kimi için de kolay yoldan zengin olma hayalleri kurduran bir alan. Kısacası arkeolojiyi anlamak için arkeoloji derslerinden ve kitaplardan fazlası gerekiyor.
Bu yüzden sizlere arkeolojiye geniş açıyla bakarak hayatın içindeki tüm yanlarını keşfetmeye çalıştığımız bir program hazırladık. İnsanlığın geçmişi hakkında sorular soran ve bunu yaparken de kültürel miras üreten bu alanı bir hafta boyunca yakından inceleyeceğiz. Önce arkeolojinin tarihi, altdalları, yöntemleri ve Anadolu medeniyetleri üstüne derslerle temel edineceğiz. Hemen ardından müze gezisi, antik kent gezisi, deneysel ve yaratıcı arkeoloji atölyeleri, film gösterimleri ve arkeolojinin güncel sorunları ve diğer disiplinlerle ilişkileri üzerine tartışmalarla bakış açımızı genişleteceğiz.
Yazın son günlerini değerlendirmek ve birlikte arkeoloji dolu bir hafta geçirmek isteyenleri 18-23 Eylül tarihlerinde İzmir Şirince’deki kampüsümüze bekliyoruz!
Programın içeriğinde neler bulacaksınız?
· Anadolu medeniyetleri
· Türkiye’deki önemli höyükler ve antik kentler
· Arkeolojinin altdalları ve yöntemleri
· Arkeolojinin felsefe, psikoloji, medya ve diğer alanlarla bağları
· Arkeoloji müzeleri ve antik kentler için gezi ipuçları
· Selçuk Arkeoloji Müzesi ve Efes Antik Kenti gezileri
· Akademik ve popüler arkeoloji yayınları
· Türkiye’de ve dünyada tarihi eser kaçakçılığı
· Restorasyon ve konservasyon hakkında bilgiler
· Deneysel arkeoloji atölyesi
· Yaratıcı arkeoloji atölyesi
· Ve bilgi yarışmasi, film gösterimleri ve arkeolojik kişilikler role-play partisi ile bol bol eğlence!
Kimler Katılabilir?:
- Üniversitelerin Arkeoloji bölümlerinde okuyup kendini geliştirmek isteyenler,
- Arkeoloji alanına ilgisi olanlar,
- Anadolou Kültür ve Medeniyetleri üzerine çalışma yapmak isteyenler,
- Mimariye ve restorasyona meraklılar,
- Geniş bir açıdan Arkeolojiye göz atmak isteyen herkes bu programa katılabilir.
İletişim:
Hanife Nurbahar Kurtlu
0 545 425 95 68
hkurtlu15@ku.edu.tr
Arkhé Köyü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.
Günü Birlik Katılım | 450,00 TL |
Yalnız Katılım (Şirince'de bir otel ile anlaşmak isterseniz.) | 1.250,00 TL |
Koğuş (6-8 Kişilik) | 2.450,00 TL |
Arkhe Çadırı | 1.850,00 TL |
Şahsi Çadır | 1.750,00 TL |