Kamp Süresi

7 gün

Tarih

23 - 30 Temmuz 2023

Eğitmenler

3 eğitmen

Bilim Felsefesi Kampı

Genel bilim felsefesi bütün bilimleri ilgilendiren kapsayıcı sorular sorar. Bu kampta ilk olarak genel bilim felsefesinin irdelediği konuları ele alacağız. İkinci olarak da bilim dallarının felsefelerine el atacağız. Bu aşamada fizik, biyoloji ve diğer bilim dalları ile felsefenin kesişimindeki ortaya çıkan soruları cevaplamaya çalışacağız.

Bilim - sahte bilim ayrımı, demarkasyon sorunu, bilim ve yapay zeka arasındaki ilişki, bilincin bilimsel açıklamaları, duyguların bilimsel açıklaması, teori değişimleri, bilimsel metodoloji ve bilimsel realizm / anti-realizm tartışmaları inceleyeceğimiz konuları oluşturacak. 

Aşağıdaki soruları kamp süresince cevaplamaya çalışacağız:
–Bilim ve sahte bilim ayrımı nasıl yapılmalıdır? Yanlışlanabilirlik bu ayrım için geçerli bir kriter midir?
–Bilimin metodolojisi var mıdır?
–Bilimsel devrimler nelerdir? Bilimsel teoriler karşılaştırılabilir mi? Bilimsel teoriler gerçekliği tamamen yansıtır mı?
–Bilimler hakikati mi hedefler? Bilimlerden hakikati ayırmak mümkün müdür?
–Simülasyon argümanı nedir? Fizik bize simülasyon argümanı hakkında ne söyler?
–Duygular nörobilim yoluyla açıklanabilir mi?
–Yapay zeka bize dil ve zihnin doğası hakkında ne söyler?

______________________________________________________________________________

Program: 

24 Temmuz Pazartesi

10:00 - 13:00

Tufan Kıymaz: Bilim ve Sahtebilim Ayrımı

Bu derste astroloji, çekim yasası (manifest), homeopati gibi alanların bilimsel statüsünü ve bunlara neden sahtebilim dendiğini bilim felsefesi perspektifinden ele alacağız. Ayrıca, bu gibi alanların bilim iletişimi, bilim eğitimi ve bilimin sosyolojisi açısından ortaya çıkardığı sorunlara değinip, sahtebilime karşı nasıl bir tutum benimsenmesinin doğru olduğu sorusunu soracağız.

15:00-18:00

Tufan Kıymaz: Zihin Felsefesinde Fizikselcilik Karşıtı Argümanlar

Önce kısaca bilinç süreçlerinin beyin süreçlerinden ibaret olduğu iddiasını destekleyen argümanları gördükten sonra bu iddiaya karşı çıkan, yani bilinç süreçlerinin beyin süreçlerine indirgenemeyeceğini iddia eden bilgi argümanını ve zombi argümanını ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Bu argümanlara yapılan itirazları ve savunucuları tarafından verilen yanıtları göreceğiz. Daha sonra da zihin-beden tartışmasında son yıllarda yeni bir alternatif olarak kendini göstermeye başlayan panpsişizm yani bilincin maddenin temel özelliklerinden biri olduğu görüşü hakkında konuşacağız.

______________________________________________________________________________

25 Temmuz Salı

10:00 - 13:00

Tufan Kıymaz: Felsefe ve Bilim İlişkisi

Bilim ilerledikçe felsefeye ihtiyaç ortadan kalkacak mı? Felsefede de bilimde olduğu gibi "ilerleme"den bahsedilebilir mi? Felsefeden bağımsız bilim, bilimden bağımsız felsefe yapılabilir mi? Felsefe ve bilim nasıl birbirini besleyebilir? Farklı felsefe yapma yolları ve bunların bilim ile ilişkileri nelerdir? Bu derste bu ve benzeri soruları ele alacağız.

15:00-18:00

Cemal Güzel: Karl Popper

Karl Popper 20. yüzyılın en büyük bilim felsefecilerinden birisidir. Bu derste Karl Popper’ın yanlışlanabilirlik ilkesi, açık toplum fikri ve bilimsel metodoloji hakkındaki tezleri üzerine konuşacağız. 

______________________________________________________________________________

26 Temmuz Çarşamba

10:00 - 13:00

Cemal Güzel: Feyerabend

Karl Popper’ın öğrencilerinden birisi olan Paul Feyerabend bilim felsefesindeki varsayılan görüşlere karşı çıkmasıyla bilinir. Bu derste Feyerabend’in epistemolojik anarşizmine ve bilimdeki rölativizm görüşünü ele alacağız.

15:00-18:00

Utku Sonsayar: Kuhn, Bilimsel Teoriler ve Paradigma Değişimleri

Bu kampta yirminci yüzyılın en büyük bilim felsefecisi olan Thomas Kuhn’un bilimsel bilgi üzerine düşüncelerini ve “paradigma değişimleri” kavramını ele alacağız. Bunun yanı sıra Kuhn’dan sonra gelen bilim felsefecilerinin Kuhn’un kuramlarını nasıl farklı şekilde yorumladıkları hakkında konuşacağız. 

______________________________________________________________________________

28 Temmuz Cuma

10:00 - 13:00

Erhan Demircioğlu: Tümevarım Problemi

Dünya hakkında sahip olduğumuz inançlarımız sadece belirli bir andaki deneyim ve gözlemlerimizin ötesine rasyonel bir şekilde geçebilir mi? Evrene ilişkin bir genellemenin doğru olduğunu düşünmek için iyi gerekçelerimiz olabilir mi? "Tümevarımsal bilgi" (inductive knowledge) mümkün müdür? Bu dersimizde, Tümevarım Problemini ve bu probleme verilen bazı yanıtları anlamaya çalışacağız.

15:00-18:00

Utku Sonsayar: Bilimsel Realizm 

Bilimsel realizm, bilimsel teorilerin epistemolojik ve ontolojik durumları hakkında bir tezdir. Bilimsel realistler en iyi bilimsel teorilerimizin yaklaşık olarak doğru ya da bu teorilerin teorik terimlerinin dünyada varolduğunu söylerler. Bu derste bilimsel realizmi destekleyen ve karşı çıkan argümanlar üzerine konuşacağız.

______________________________________________________________________________

29 Temmuz Cumartesi

10:00-13:00

Erhan Demircioğlu: Davranışçılıktan Bilişsel Bilime

Psikolojinin konusu nedir? Bu soruya bilim insanları tarafından verilen yanıt geçtiğimiz yüzyılda büyük bir dönüşüm yaşadı. Bu dersimizde, bilim tarihinin en ilginç geçişlerinden biri olan davranış bilimi olarak psikolojiden zihin bilimi olarak psikolojiye geçişi inceleyeceğiz.

15:00-18:00 

Utku Sonsayar: Bilimde Değerler

Bu kampta bilimde değerlerin ve değer yargılarının rolü üzerine yoğunlaşacağız. Dersin birinci kısmında bilimdeki epistemik degerler uzerine konuşacağız. Dersin ikinci yarisinda ise sosyal, ahlaki ve politik değerlerin bilimle olan ilişkisini deginecegiz. 

Konuşmacılar 
Erhan Demircioglu
Tufan Kıymaz
Cemal Güzel
Utku Sonsayar

Koordinatör: Utku Sonsayar

İletişim: +90 537 695 85 60

Erhan Demircioğlu

3 programı var

Detaylar

Tufan Kıymaz

3 programı var

Felsefe
Detaylar

Utku Sonsayar

1 programı var

Detaylar

Arkhé Projesi - Şirince Köyü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.