Arkhé Siyaset Yaz Okulu I | Temmuz 2022
Takdim
Arkhé Siyaset Okulu'nu özünde bir karşılaştırmalı tarih atölyesi olarak kurguladık. Bu bağlamda Türkiye’de çok sık rastlanmayan bir biçimde, ülkenin siyasi serüvenini onyıllar ölçeğinde paralellik arz ettiğini düşündüğümüz ülkelerin yanına yerleştireceğiz. Türkiye’ye özgü olduğunu düşündüğümüz ve bu sebeple bakışımızı daralttığımız pek çok konuda, uluslararası konjonktürü gözetmenin, yepyeni kıtaları ayağımızın altına sereceğini düşünüyoruz. Eminiz ki Tayland’ı az buçuk anlamak, gerçek Gladio’yu yakından tanımak, ve Malezya modelini incelemek, Türkiye’ye dair ayakları yere basan bir anlayış geliştirmemize vesile olacaktır.
Bu bağlamda cevabını arayacağımız soruların bazıları şöyle:
1920 ve 1930’lar: Ulus inşaası sürecinin Türkiye’ye özgü özellikleri var mı? Bu söylemler dünya genelinde nereye doğru gitti, Türkiye bu gidişattan hangi noktada ayrıştı?
1940’lar: Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’na girmeyişi gerçekten İsmet İnönü’nün savaştaki yıkımı görmesiyle mi ilintiliydi? Ekmek kuyrukları yalnızca Türkiye’de mi oluyordu?
1950’ler: Kalkınma hamleleri ve çılgın projeler Adnan Menderes ve hükümetine mi özgüydü? Dünyada o dönemdeki kalkınma modelleri neydi? 1950’lerin şaşaalı kalkınma rüyaları hangi ülkelerde kanlı bitti?
1960’lar: Kurulamayan koalisyonlar dünyanın nerelerinde vardı? Kültürel açıdan hangi ülkeler 60’ları halen hazin bir nostaljiyle anıyor?
1970’ler: Sağ-Sol üzerinden bir iç savaşı yalnızca Türkiye mi yaşadı? Böylesi çatışmaların müsebbibi konusunda diğer ülkeler ne karara vardı?
1980’ler: Liberalleşme, devletçiliğin rafa kalkışı gibi konularda dünyanın hangi ülkeleriyle aynı trene bindik? Benzer ülkeler 80’lerle alakalı sonralarda neler hatırladı?
Kimler katılabilir, beklenti nedir?
Programımız siyaset ve tarihle ilgili herkese açık. Programın karşılaştırmalı yapısının her türlü akademik parkur ve bölüm arkaplanı için eşit derecede yeni -ve zorlayıcı- olacağına inanıyoruz, bu yüzden lise ile yüksek lisans arasında her seviyeyi kapsayacağız. Bu zorlayıcılık müfredat ile sınırlı olmayacak. Okuma listelerimizin yanısıra her katılımcımızdan bir mini-tez isteyeceğiz -ümidimiz o ki dileyenlerin eserlerini bastıracağız! Bu sayede katılımcılara siyaset üzerine akademik ya da polemik niteliğinde kaliteli yazı yazma alışkanlığı kazandırmayı umuyoruz. Programımızın Şirince'deki fiziksel ayağından evvel online buluşmalarımız olacak --online ayağın startını Mayıs'ta vereceğiz!
Eğitmenlerimiz ve Ders Muhteviyatı
Cemalettin Taşçı
Kompleks bir dünyada yaşıyoruz.
Dünya hep kompleks bir sistemdi ve “ya o ya bu” türünden basitleştirmelerle içinden çıkılmayacak bilmeceler sürüyordu önümüze. İçinden çıkamadığımız problemleri İskender’in metoduyla, kılıç zoruyla, kudreti konsantre ederek —çözemesek bile— ayak altından kaldırıyorduk. Bir süredir bir tür tekillik diyebileceğimiz bir dönemde yaşıyoruz. Veya sanayi devrimiyle birlikte açılan parantezin kapanışına ulaştık, tarih olağanüstü hızlandı. Uzunca bir süredir işimizi —öyle veya böyle— gören kavramlar artık ayağımıza dolanıyor. Yenilerini de üretemedik.
Türkiye, üç yüzyıldır dünyayı sallayan depremin merkez üssünün hemen kıyısında, kendisiyle ziyadesiyle meşgul, yaralarını sarmaya çalışarak yaşıyor. Ülkenin siyasetine olabildiği kadar mesafeli —hem daha geniş bir zaman diliminde ve hem de siyasette pek müracaat edilmeyen terimlerle— bakmak için uygun bir zamanda yaşıyor olabiliriz.
Barış Gülmez
Avrupa Şüpheciliğini anlamak: Türkiye’nin diğer aday ülkelerle karşılaştırmalı analizi
https://www.youtube.com/watch?v=npyCXxsaezU
Arkhé Köyü
Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz.
ULAŞIM:
OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.
UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)
TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)
ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)
ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.
Yalnız Katılım (Şirince'de bir otel ile anlaşmak isterseniz.) | 1.150,00 TL |
Koğuş (6-8 Kişilik) | 2.550,00 TL |
Arkhe Çadır | 1.750,00 TL |
Şahsi Çadır | 1.550,00 TL |