Arkhé olarak, geçtiğimiz yıllardan bu yana ekonomi üzerine yaz okulları, seminerler ve tartışmalar düzenlemekteyiz. Her yıl bir konsept genelinde gerçekleştirdiğimiz yaz okullarının yanında, bir üniversitenin ekonomi bölümü gibi çeşitli konularda dersler görebileceğimiz bir yaz okulu hayal ediyoruz. Ekonomi okulumuz 1 hafta sürecek. Bir hafta süresince ekonominin spesifik alanları arasında serbestçe dolaşıyor olacağız. Her alandan ilgi çekici ve ufuk açıcı konulara yoğunlaşacak, ve tartışmalar yürüteceğiz. Yaz okulu içinde ekonominin şu alanlarından dersler olmasını planlıyoruz:
Koronavirüs, Parasal ve İktisadi Tedbirler
Koronavirüs ile hayatımıza giren iktisadi realite ekonominin farklı alanlarını nasıl etkiledi? Bunlara karşı aldığımız tedbirler faydalı mı? Dünya genelinde toplamı 15 trilyon doları bulan parasal genişleme ve destek programları elimizdeki sorunu çözmek için yeterli mi? Dünya genelinde parasal genişleme ile gelen büyük sorulardan birisi olan, bu destek paketlerinin toplum geneline nasıl yayılacağı sorusu. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde parasal genişleme paketleri küçük ve orta ölçekli işletmelere kolayca ulaşamıyor. Bunun etkilerini hem Türkiye’de, hem de Çin gibi ekonomilerde görmekteyiz. KOBİlere parasal destek paketlerini nasıl ulaştıracağız? Pandemi süresince alınan tedbirler büyük şirketleri besleyen ve küçük işletmeleri zayıflattı mı?
Koronavirüsün İşgücü Piyasalarına Etkisi
Koronavirüsün işgücü piyasasına vurduğu darbe ne boyutlarda? Bildiğimiz üzere, pandemi süresinde birçok çalışan işini kaybetti. Bu durumun yarattığı etkiyi azaltmak adına dünya çevresinde birçok ülke işsizlik maaşları sağlamak yoluna gitti. İşsizlik maaşlarının dağıtımında ise metodolojik sorunlarla karşılaştık, işsiz tanımımıza uymayan, ancak geçimini sağlayacak kaynaklara erişimini kaybetmiş milyonları açıkta mı bırakacağız? Suistimale imkan bırakmadan, adil bir işsizlik maaşı sistemi nasıl kurabiliriz? Türkiye’de ve dünyada pandeminin bıraktığı işgücü hasarı ne durumda?
Çin ve Yeni Normal
Çin pandemi sürecini nasıl yönetti? Çin’de ortaya çıkan koronavirüs, bilindiği üzere önce bu ülkede büyük hasar yarattı. Bu süreçte ekstrem önlemlerin alındığı Wuhan, dünyadaki en büyük cordon sanitaire olarak tarihe geçti. Süreç boyunca ABD gibi ülkelere kıyasla çok daha küçük parasal genişleme açıklayan Çin, neden bu yolu tercih etti? Pandemiyi bitiren ülkelerden birisi olan Çin’de post-koronavirüs ekonomisine dair neler görüyoruz? Çin’in bu başarısı bize politik ve siyasi olarak ne anlatıyor?
Çevre Ekonomisi, İklim Değişikliği ve Koronavirüs
Koronavirüs ile birlikte gelen ekonomik durgunluk, karbon emisyonlarının dünya genelinde çakılmasını sağladı. İklim değişikliği ve yüksek karbon emisyonlarının çevreye zararını azaltmak yıllardan beri dünya kamuoyunun amaçları arasında olduğundan, bu durum heyecan yaratmıştı. Ancak, gerçek bir değişim görüyor muyuz? Pandemi sonrası dünyada bu düşüş devam edecek mi? Çevre ekonomisinin temel yaklaşımlarıyla giriş yapacak, sonrasında geleceğe dair tartışmalar yürüteceğiz.
Not: Ücretlere konaklama, dersler, 3 öğün yemek, su, çay gibi temel ihtiyaçlar dahildir.